Onrust

Negentien aanhoudingen bij rellen Den Haag, vijf agenten gewond

Politie op straat tijdens rellen in de wijk De Kemp in Roermond. Tijdens de demonstratie wordt er gegooid met zwaar vuurwerk en zijn er brandjes gesticht. ANP ROB ENGELAAR Beeld ANP
Politie op straat tijdens rellen in de wijk De Kemp in Roermond. Tijdens de demonstratie wordt er gegooid met zwaar vuurwerk en zijn er brandjes gesticht. ANP ROB ENGELAARBeeld ANP

Bij de rellen zaterdagavond en -nacht zijn tientallen mensen aangehouden op verschillende plaatsen in het land. In Den Haag zijn in totaal negentien mensen aangehouden, meldt de politie zondag. De relschoppers stichtten brandjes en gooiden vuurwerk naar de politie.

Redactie/ANP

In Den Haag vonden de rellen plaats in de omgeving van de Vaillantlaan, na diverse oproepen op sociale media tot ongeregeldheden in Den Haag en Katwijk. In Den Haag was rond 22.30 uur, na oproepen aan relschoppers om naar huis te gaan, nog steeds een groep op straat die uit leek te zijn op een confrontatie met de politie, zo geeft de politie zelf aan. Voor de Schilderswijk en Transvaal werd een noodbevel afgekondigd.

De overgebleven relschoppers stichtten brandjes, onder meer in een vuilcontainer en op een kruispunt. Een van de relschoppers gooide een steen door de zijruit van een passerende ambulance die een patiënt naar het ziekenhuis vervoerde. Ook werden verkeerslichten vernield en werd de politie vanaf daken bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. Op sommige plekken werden de ME, politiehonden en politie te paard ingezet.

De negentien mensen die werden aangehouden, werden opgepakt voor onder meer belediging, openbare geweldpleging, het verstoren van de openbare orde en niet voldoen aan een bevel of vordering.

Vijf agenten raakten gewond

Vijf agenten raakten gewond tijdens de rellen in Den Haag. Zo liep een van hen bij een aanhouding een knieblessure en hersenschudding op. Rond 01.00 uur keerde de rust volgens de politie in Den Haag weer terug.

In Katwijk werd door een groep van een paar honderd mensen, die zich na sluitingstijd van de horeca op de boulevard hadden verzameld, zwaar vuurwerk gegooid. Volgens de politie grote ongeregeldheden uit. Ook op andere plekken in het land was het zaterdag onrustig, na de rellen vrijdagavond in Rotterdam.

Zo waren er zaterdag ook ongeregeldheden in Bunschoten. Daar staken volgens een politiewoordvoerder zo’n twintig jongeren vuurwerk af, en richtten dat onder meer op een politieauto. Ook werd een container in brand gestoken. De groep vluchtte uiteindelijk uiteen, waarna de rust volgens de politiewoordvoerder terugkeerde. Niemand werd opgepakt.

Onrust in Roermond

In de Roermondse wijk De Kemp zorgden tientallen jongeren voor onrust door de politie met zwaar vuurwerk te bestoken. De politie dreef de relschoppers uiteen en arresteerde twaalf jongeren. In Roermond is zondag en maandagochtend een noodverordening van kracht. Op grond van de verordening mogen mensen op straat preventief gefouilleerd worden.

Ook in Stein gingen rellende jongeren de straat op, en ook daar werd een noodverordening ingesteld. De politie hield in het Zuid-Limburgse dorp een persoon aan. In Urk was het eveneens onrustig en werd met zwaar vuurwerk gegooid richting de politie. Hier werden acht mensen aangehouden voor het in bezit hebben of het afsteken van vuurwerk.

Lees ook:

Hoe kon het zo uit de hand lopen in Rotterdam? ‘Dit geweld lijkt een stap verder te zijn gegaan’

De gemeente en de politie wisten dat er een demonstratie aan zat te komen vrijdagavond. Maar dat de vlam zo snel in de pan sloeg, leek een totale verrassing. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden