Explosies

Negen verdachten in beeld voor aanslagen Poolse supermarkten

Hulpdiensten rukten in augustus 2020 uit voor een explosie en grote brand in de Poolse supermarkt Biedronka Supermarket aan de Ophelialaan. Beeld ANP
Hulpdiensten rukten in augustus 2020 uit voor een explosie en grote brand in de Poolse supermarkt Biedronka Supermarket aan de Ophelialaan.Beeld ANP

Justitie in Noord-Holland heeft in totaal negen verdachten in beeld voor de aanslagen op Poolse supermarkten en de pogingen daartoe die er zijn geweest. Het negental wordt in twee verschillende onderzoeken vervolgd, zo laat het OM maandag desgevraagd weten.

Redactie Trouw

Maandag stond voor de vierde keer een verdachte voor de rechter, ditmaal in Alkmaar. Het gaat om de 20-jarige Amir S. uit Amstelveen. Zijn naam prijkt op de zogenoemde Top 600-lijst in Amsterdam, een wisselende lijst met namen van jonge veelplegers. Hij zou op 28 juni een verzameling jerrycans met brandbare stof en een Claymore-mijn tegen de gevel van een Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk hebben geplaatst.

Tot een explosie kwam het niet en de man uit Amstelveen werd snel opgepakt. Maandag verscheen noch hijzelf, noch zijn raadsman in de rechtszaal. Tijdens de summiere bespreking van de zaak bleek wel dat rond de mislukte aanslag nog twee verdachten zijn aangehouden. Een ervan zit al enige tijd vast, de ander is vorige week opgepakt. Volgens justitie is het onderzoek in deze zaak zo goed als afgerond.

De drie worden apart berecht van zes andere verdachten, die worden gelinkt aan een serie van vijf ontploffingen bij vier Poolse supermarkten. Die aanslagen waren in december vorig jaar en januari dit jaar, waaronder twee keer bij dezelfde supermarkt in Beverwijk. In deze zaak zitten vier verdachten vast. De vijfde nam de wijk naar het buitenland toen zijn voorarrest werd opgeheven en de zesde is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

Hoewel de verdachten in beide onderzoeken dezelfde supermarkt op het oog hadden, zijn de onderzoeken van elkaar gescheiden gebleven omdat het om andere verdachten gaat, aldus het OM.

De achtergrond voor de aanslagen is nog altijd onduidelijk. Een van de eigenaren van de supermarkt in Beverwijk zei bij een eerdere zitting volstrekt in het duister te tasten. De aanslagen richtten forse schade aan en veroorzaakten veel onrust bij omwonenden. In Beverwijk werd de supermarkt na de mislukte aanslag van juni voor onbepaalde tijd gesloten.

Begin november zijn er nieuwe voorbereidende zittingen. De zaak tegen Amir S. gaat 20 december verder.

Lees ook:

Wéér explosie bij een Poolse supermarkt, de eigenaar wijst naar de concurrentie

“Je vraagt je af wat er aan de hand is”, zegt opticien Marcel de Haas die een paar panden verderop zit. “Er zijn genoeg Poolse supermarkten in Nederland, niet alleen die paar van hem. Toch worden juist deze uitgekozen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden