null

IS-sympathisanten

Negen aanhoudingen om voorbereiden en trainen voor terroristisch misdrijf

Beeld Anita Huisman

De politie heeft donderdag in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf.

Redactie

Negen mannen uit Eindhoven zijn donderdagochtend vroeg aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud, hebben de Nederlandse nationaliteit, en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van ISIS, meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Ook worden ze verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

‘We denken dat we er vroeg bij waren’

Maar dat hoeft ook niet om toch tot zo’n serieuze verdenking te komen, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. “Iedereen denkt bij een ‘terroristisch misdrijf’ onmiddelijk aan een aanslag, en dat ze dan ook een concrete plek voor ogen hadden. Maar de voorbereiding is al strafbaar, ook als nog onduidelijk is op welke plaats en welk moment het zal plaatsvinden. Dus er kan al ingegrepen worden als ze nog algemene informatie aan het verzamelen zijn over het plegen van een aanslag. We denken dat we er vroeg bij waren.”

Over wat de mannen van plan waren, kan de OM-woordvoerder nog niets kwijt. “Het onderzoek is nog in volle gang.” Bij het woord ‘trainen’ voor een terroristisch misdrijf moet niet per se gedacht worden aan fysieke oefenden, zegt de OM-woordvoerder. “Training kan van alles zijn. Bijvoorbeeld als mensen op internet zoeken naar een handleiding om een bom te maken, dan kun je dat ook als training zien voor een terroristisch misdrijf.”

Eén verdachte is afkomstig uit Afghanistan

Acht van de verdachten zijn geboren in Nederland, een van hen is geboren in Afghanistan. Ze wonen op verschillende adressen in Eindhoven. De verdachten zitten in volledige beperking en mogen daarom alleen met hun advocaat contact hebben. Advocaten kunnen ook niet met de pers over de zaak praten.

Op dit moment heeft de politie geen aanwijzingen dat er meer verdachten betrokken zijn dan de huidige negen arrestanten. “Maar helemaal uitgesloten is het nooit”, zegt de OM-woordvoerder. “Dat hangt af van wat verder onderzoek uitwijst.”

In juli kwam de inlichting

Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het OM en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De AIVD heeft de politie in juli ingelicht over de verdachten.

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de rechtmatigheid van de aanhoudingen getoetst. Volgende week woensdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen over hun voorarrest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden