Schietpartij

Neergeschoten advocaat ‘opnieuw een grens die is overschreden’

Onderzoek vlak over de grens op de plek waar advocaat Philippe Schol vanuit een rijdende auto beschoten werd. Beeld ANP

De Nederlandse advocaat die woensdagochtend werd neergeschoten in Duitsland, werd al langer bedreigd. Er waren veiligheidsmaatregelen genomen na overleg tussen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de politie en het Openbaar Ministerie. Toch kon dat niet voorkomen dat de 43-jarige advocaat slachtoffer werd van wat alle schijn heeft van een liquidatiepoging. 

De advocaat, Philippe Schol, raakte daarbij zwaargewond. Hij werkte in Enschede, maar woonde in de Duitse grensplaats Gronau. Volgens de Duitse politie zaten de daders in een witte auto met Nederlands kenteken. Voor zover woensdagavond bekend, is er nog niemand opgepakt in verband met de schietpartij. 

Een woordvoerder van de NCTV wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen welke maatregelen er waren genomen vanwege de bedreigingen aan het adres van de advocaat. De conclusie dat er een inschattingsfout is gemaakt, vindt zij te ver gaan. “Op basis van de beschikbare dreigingsinformatie wordt per individu bekeken wat er nodig is. Maar de harde waarheid is dat je helaas niet alles kunt voorkomen.”

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt geschokt te zijn door de gebeurtenis in Gronau. Opnieuw is er een grens overschreden. Net als bij de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum in september, aldus de orde. Die gebeurtenis leidde een maand geleden tot de oprichting van het Contactpunt Beroepsgroepen. Onder meer rechters en advocaten die zich bedreigd voelen, kunnen bij dat punt aankloppen. Ook Schol deed dat via de orde. 

De politie zegt de schietpartij ‘zeer serieus te nemen’. “We merken dat dit incident grote impact heeft. Op de samenleving, maar ook op mensen in het gerechtelijk systeem.”

Een van de zaken die de politie zegt te onderzoeken is of het werk van Schol als curator bij het faillissement van een sportschool in Hengelo iets met het schietincident te maken heeft. Schol schreef begin dit jaar in zijn verslag over zijn vermoeden van witwassen. Bij de eigenaar van het bedrijf was een hennepkwekerij opgerold, en sindsdien waren de inkomsten van de sportschool drastisch gedaald.  

Lees ook:

Advocatuur in shock na liquidatie Derk Wiersum

“De wereld van de advocatuur zal na vandaag niet hetzelfde zijn.” Deze reactie van advocaat Geert-Jan Knoops op de liquidatie van een collega typeert de ontzetting

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden