Inval Syrië

Nederlandse Turken: ‘Turkije heeft het recht om zich te verdedigen’

Bestuurskundige Önder Kaya steunt Erdogan volledig.  Beeld Inge Van Mill
Bestuurskundige Önder Kaya steunt Erdogan volledig.Beeld Inge Van Mill

De militaire operatie in Syrië krijgt veel bijval van Turkse Nederlanders, ook als die geen aanhanger zijn van president Erdogan.

Gidi Pols

Opiniemaker Münire Manisa uit Amsterdam stemt nooit bij Turkse verkiezingen. En ziet zichzelf niet als aanhanger van een Turkse politieke partij. Toch stelt ook zij dat de interventie nodig was. “Turkse Nederlanders zien dit echt als een strijd tegen terroristen. Er bestaan geen volbloed Koerden of Turken meer, dit is dus ook geen oorlog tegen de Koerden.”

In Turkije schaarde vrijwel het hele politieke speelveld zich achter president Erdogan, van links tot rechts, van seculier tot zwaar religieus. Dat geldt volgens bestuurskundige en Erdoganstemmer Önder Kaya ook voor Turkse Nederlanders.

Veiligheid is niet de enige reden dat deze militaire operatie voor veel gejuich zorgt, zegt Kaya. “Ik vermoed dat het gevaar van een Koerdische etnostaat aan de Turkse grens na de interventie in Afrin al was geweken.” De economie en het vluchtelingenvraagstuk in Turkije zijn minstens zo belangrijk voor de brede steun, denkt Kaya. “Er is de laatste tijd meer onvrede gekomen over Erdogan vanwege de miljoenen Syrische vluchtelingen die in de grote steden zijn gaan wonen. Ik hoor het van mijn familie daar, Syriërs concurreren de inwoners weg. Het is verdringing op de arbeidsmarkt.”

Veilige zone noodzaak

Een veilige zone aan de zuidgrens van Turkije waar de vluchtelingen zich kunnen vestigen is daarom noodzakelijk, denken veel Turken. Ook Hakan Büyük is overtuigd van de noodzaak van een veilige zone. Maar de Turkije-expert, die jarenlang stukken schreef voor de Erdogan-kritische kranten in Nederland, ziet de inval niet als een goede stap.

“Die zone had Turkije moeten regelen via de Navo, dat kan je niet in je eentje gaan doen”, zegt Büyük. “Dat Turkije nu meer met Rusland wil optrekken past bij de koers van Erdogan. Hij keert zich steeds meer van het Westen af.”

Ook Mustafa Ayranci van de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland verwerpt de inval. “Ik vind dit vreselijk. Het gaat mij niet om afkomst, ik ben mens. En ieder mens heeft recht op leven, ook de Koerden.”

Toch ziet Büyük ook dat deze visies niet breed worden gedragen onder de Turkse Nederlanders. “Heel veel mensen steunen deze actie. Ten eerste omdat er veel mensen hier pro-Erdogan zijn.”

Nationalistisch

Bij de Turkse presidentsverkiezingen vorig jaar stemde ruim 70 procent van de Turks-Nederlandse stemmers voor Erdogan. Een kleine kanttekening daarbij is wel dat de helft van de Turkse Nederlanders helemaal niet ging stemmen. “Maar ook mensen die geen aanhanger van Erdogan zijn, steunen dit”, zegt Büyük. “Turken zijn heel nationalistisch. Bij een kwestie als deze zetten vrijwel alle facties hun verdeeldheid opzij.”

Dat het Nederlandse kabinet het Turkse leger oproept om de actie te staken en zich terug te trekken uit Noord-Syrië, valt niet goed bij Turkse Nederlanders die de militaire inval juist toejuichen. “Zij spreken echt voor hun beurt. Laat eerst de Navo maar uitspraken doen”, zegt Kaya. “Turkije heeft recht op zelfverdediging.”

Maar ook Turkse Nederlanders die de inval verafschuwen, zijn niet tevreden met de Nederlandse houding. Ayranci: “Rutte moet harder zijn. Hij zou moeten zeggen: als Turkije niet vandaag stopt, verbreken we alle banden met het land.”

Lees ook:

Nederlandse Koerden: ‘Ik word paranoia omdat ik niets kan doen’

Ze slapen slecht, kijken constant naar het nieuws: Nederlandse Koerden en Assyriërs maken zich grote zorgen om hun volksgenoten en familieleden die worden aangevallen in Noord-Syrië. Trouw sprak met drie van hen.

Als er één manier is om het verdeelde Turkije te verenigen, dan is het wel met een oorlog

In Turkije wordt de inval in Noord-Syrië met luid gejuich ontvangen. Voor Erdogan lijkt de oorlog vooral als bliksemafleider voor de binnenlandse problemen te dienen.

Europa aarzelt over aanpakken Turkije, want dat kan pijn doen

Turkije’s Europese bondgenoten, waaronder Nederland, veroordelen de inval in Syrië, maar deinzen terug voor een geopolitieke strijd die ook henzelf raakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden