Eerbetoon en geheugensteun

Nederlandse storm heet vanaf nu Piet, Gerda of Kitty

null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Gerda raast over het land’ of ‘Jan nadert de kust’. Het is even wennen, maar deze koppen zullen in de toekomst wellicht het nieuws halen. Nederland gaat stormen, net als in het buitenland gebeurt, een naam geven.

Annemarie Hoogendoorn van het KNMI legt uit waarom. “Uit Brits onderzoek blijkt dat een storm met een naam beter in hoofden blijft hangen, waardoor mensen zich eerder bewust zijn van de gevaren en sneller actie ondernemen.” En het is duidelijker om een naam te gebruiken, zegt ze. “Anders gaat het over die ene storm boven de Noordzee.”

Een storm krijgt een naam zodra het KNMI er code oranje of rood voor heeft uitgegeven. Het weerinstituut sluit aan bij het namensysteem van de weerinstituten in Ierland en Groot-Brittannië. Die geven hun stormen sinds 2015 namen. “We werken met hen samen, omdat veel van onze stormen uit die landen komen en omdat er veel tussen de landen wordt gereisd.”

De drie landen mochten allemaal een eigen alfabet van namen insturen. Nederland is met Gerda, Kitty, Olivia, Piet en Jan in de eindlijst vertegenwoordigd. Storm Jan is bedoeld als ode aan weerman Jan Pelleboer en aan Jan Buisman die onlangs publiceerde over de geschiedenis van het weer.

Maar Harry, dat wilden de Britten niet

Hoogendoorn: “We wilden ook graag Harry in de lijst hebben, maar de Engelsen hebben de regel dat een storm nooit de naam van een lid uit het koninklijk huis mag hebben, en zij hebben prins Harry”.

De namenlijst is alfabetisch en wordt ieder jaar in september vernieuwd. De eerste storm die een van de drie landen aandoet, krijgt de vrouwelijke naam Atiyah, gevolgd door jongensnaam Brendan. Het land waar de storm als eerste doorheenraast, pakt de volgende naam uit de lijst.

Voor dit stormseizoen heeft KNMI de naamsuggesties zelf verzonnen, later wil het daarvoor het Nederlandse publiek inschakelen.

Lees ook:
Geniet van het weer en tob met mate

Heerlijk, dat warme najaarsweer, maar kunnen we er zorgeloos van genieten? Is dit klimaatverandering die op de deur klopt? Klimaatexpert Helga van Leur vindt louter tobben zinloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden