Klooster

Nederlandse 'sekteleider' krijgt cel wegens seksueel misbruik

null Beeld

De rechtbank in het Duitse Kleef heeft donderdag de Nederlandse leider van een in Duitsland gevestigde geloofsgemeenschap veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens misbruik van een vrouwelijk voormalig lid van deze gemeenschap, de zogenoemde Orde der Transformanten.

ANP

Volgens de rechtbank heeft de 59-jarige Robert B. de nu 27-jarige vrouw jarenlang seksueel misbruikt, van kinds af aan. De Duitse justitie eiste acht jaar cel tegen B. wegens seksueel misbruik van een kind, een volwassen vrouw en opsluiting.

Het misbruik zou volgens de rechtbank zijn doorgegaan tot de politie eind vorig jaar het klooster in het Duitse Goch binnenviel, waar de van oorsprong Nederlandse sekte zetelde. De politie deed de inval in het voormalige nonnenklooster na signalen dat de vrouw tegen haar wil zou worden vastgehouden. Daarvan is de rechtbank echter niets gebleken. Van opsluiting werd B. dan ook vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is de verklaring van het slachtoffer geloofwaardig. B. zou haar vanaf haar 13e misbruikt hebben. In eerste instantie vond dit misbruik in Nederland plaats, waar de sekte tot 2012 gevestigd was. Desondanks liet de rechtbank het kindermisbruik zwaar meewegen in zijn oordeel.Volgens de rechtbank kreeg de zelfbenoemde profeet zodoende een manipulatieve greep op het meisje en de latere vrouw.

De familie vraagt rust

B. verhinderde dat er liefdesbetrekkingen tussen het meisje en de latere vrouw met anderen ontstonden. B. vond seks met een 13-jarige door een profeet als hij - net als bij Mohammed - geen pedofilie, maar seks met een oude, rijpe ziel, aldus de rechtbank. Daartoe was hij in zijn eigen ogen dan ook gerechtigd. De moeder van het slachtoffer, ook lid van de sekte, stelde de opvoeding van haar dochter in handen van de ‘profeet’. Zij tekende daarvoor.

De verdediging gaat tegen het vonnis in hoger beroep, liet advocaat Inez Weski van B. weten. Zij vind de vrouw ongeloofwaardig en de bewijsvoering onvoldoende.

De vrouw die misbruikt werd, Emma, laat weten “opgelucht” te zijn dat Robert B. veroordeeld is. “Ook nu advocaat van Robert B. heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan is de familie optimistisch over het vervolg en zien ze die met vertrouwen tegemoet”, aldus de familie in een verklaring. “De familie vraagt nu rust en privacy om de afgelopen periode in alle rust te verwerken en zich op te laden voor het hoger beroep.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden