Tekorten Defensie

Nederlandse militairen slecht voorbereid naar Afghanistan

Eindhoven, januari 2015. Ruim negentig Nederlandse militairen vertrekken naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan.  Beeld ANP
Eindhoven, januari 2015. Ruim negentig Nederlandse militairen vertrekken naar Mazar-e-Sharif in Afghanistan.Beeld ANP

Een ongeluk met een pantservoertuig in 2019 is vooral veroorzaakt door een gebrek aan training van de inzittenden.

Christoph Schmidt

Nederlandse militairen die de laatste jaren hebben meegedaan aan de Afghanistanmissie waren soms slecht voorbereid. Signalen daarover vanuit het veld zijn zeven jaar genegeerd. Dat stelt de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) in een rapport over een ongeluk met een Duits pantservoertuig in maart 2019. Daarbij raakten twee Nederlanders gewond, van wie een ernstig.

Vier van de vijf inzittenden, die nog maar net waren aangekomen in Afghanistan, waren slecht bekend met dit type voertuig, waarmee ze ’s nachts een eerste oefenrit maakten. Het Dingovoertuig belandde daarbij in een greppel en kantelde.

De inzittenden wisten niet dat ze via een boordluik naar buiten konden. Ook konden ze niet met de boordradio omgaan. Door licht- en geluidssignalen te geven werden ze uiteindelijk door hulp van buiten uit hun benarde positie bevrijd. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de inzittenden achterin geen gordel droegen, waardoor hun verwondingen ernstiger waren.

Gebrek aan materieel en geld

Nederlandse militairen deden van 2014 tot dit jaar mee aan de Navo-missie Resolute Support. Door materieel- en geldgebrek koos Defensie ervoor om hen met Duitse Dingo-voertuigen te laten werken. Daarmee kon in Nederland niet worden geoefend. Ter plekke waren ze te vaak in bedrijf om de voertuigen voor trainingssessies te kunnen inzetten.

“Het is een ogenschijnlijk klein voorval”, stelt inspecteur-generaal Wim Bargerbos van de IVD. “Het beeld dat erachter vandaan komt, is echter niet fraai. De werkelijkheid achter het voorval is namelijk dat de voorbereiding op deze missie van meet af aan gebrekkig was en dat dit in de daaropvolgende zeven jaar niet is hersteld.”

De Navo-missie stopte dit jaar, vooral doordat de Amerikanen er een einde aan maakten. De Taliban-machtsovername vergrootte de chaos rond de terugtrekking. Naar de Nederlandse evacuaties vanuit Kaboel komt nog een apart, onafhankelijk onderzoek.

Lees ook:
Nederlandse militairen komen eind juni al terug uit Afghanistan

De troepen in Mazar-e-Sharif maakten deel uit van de Navo-missie Resolute Support. Eerder ging het ministerie er nog van uit dat de terugtrekking in juli zou zijn afgerond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden