Bosbranden

Nederlandse inzamelacties halen al 1,75 miljoen binnen voor hulp Australië

null Beeld RV
Beeld RV
ANP

Nederlandse inzamelingsacties voor noodhulp aan Australië hebben opgeteld al voor zo’n 1,75 miljoen euro aan donaties opgeleverd. Voor hulp aan koala’s en andere wilde dieren hebben Nederlanders vooralsnog het meest gedoneerd: het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft sinds maandag ruim een miljoen euro binnengekregen. Het Rode Kruis ontving sinds giro 5125 maandagmiddag openging 745.275 euro voor hulp aan inwoners van gebieden die zijn getroffen door bosbranden.

Het Rode Kruis maakt het geld over naar de Australische zusterorganisatie. Die kan dankzij de donaties meer hulpverleners inzetten en getroffenen voorzien van eerste levensbehoeften en psychosociale hulp. Mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door de bosbranden krijgen ook financiële steun.

Het geld dat bij WNF binnenkomt, is bestemd voor de Australische tak van de organisatie. Die zal het onder meer uitgeven aan natuurherstel in verwoeste leefgebieden van koala’s en medische hulp aan gewonde dieren. WNF is “blij verrast dat mensen zo massaal schenken”, zegt een woordvoerder. Mensen kunnen blijven doneren en vanaf zaterdag via de website ook een T-shirt met koala kopen voor het goede doel.

Het WNF en het Rode Kruis begonnen hun inzamelingen omdat ze veel vragen kregen van mensen die graag willen helpen. De branden hebben sinds oktober het leven gekost aan zeker 27 mensen. Ook voor wilde dieren betekent de vuurzee “een enorme ramp”, aldus het WNF. Leefgebieden zijn verwoest en veel dieren kwamen om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden