Coronatest

Nederlandse coronaschreeuwtest blijkt ‘zeer betrouwbaar’, tot grote vreugde van de uitvinder

Uitvinder en ondernemer Peter van Wees bij zijn schreeuw-coronatest. Beeld Patrick Post
Uitvinder en ondernemer Peter van Wees bij zijn schreeuw-coronatest.Beeld Patrick Post

Goed nieuws voor uitvinder Peter van Wees: zijn schreeuwcabine geeft in bijna 95 procent van de gevallen dezelfde uitslag als een PCR-test. Een zeer betrouwbare score, aldus het RIVM.

Even schreeuwen in een stalen cabine, en dan weet je of je coronaveilig een festival binnen mag. Dat is het idee waar de Amsterdamse uitvinder Peter van Wees al een jaar lange werkdagen voor maakt en zelfs het wereldnieuws mee haalde. Nu werpt zijn werk de eerste vruchten af: een onafhankelijk validatierapport komt bij 122 testpersonen uit op een gelijkenis van 94,7 procent tussen de Quba, de cabine van Van Wees, en de PCR-test, nog steeds de gouden teststandaard.

Van Wees is ‘heppie de peppie’, vertelt hij opgetogen aan de telefoon. “Maar dit is voor mij geen verrassing.” Van Wees is er zelfs van overtuigd dat zijn cabine coronabesmettingen eerder kan vaststellen dan de PCR-test. “Testpersonen met een positieve Quba-uitslag maar een negatieve PCR mailden me dagen later om te zeggen dat ze toch besmet bleken.”

Schreeuwcabine

Labbedrijf Eurofins, dat onder meer commerciële coronatesten aanbiedt en dit validatierapport opstelde, adviseert de GGD de schreeuwcabine in te zetten in teststraten om meer data te verkrijgen. RIVM-woordvoerder Coen Berends noemt de score van bijna 95 procent ‘erg hoog’.

De Quba zou ideaal zijn voor festivals, vliegvelden of middelgrote steden, denkt uitvinder en ondernemer Van Wees. De cabine kost 150.000 euro, maar zou op termijn goedkoper zijn dan veel losse sneltests, en ook uitkomst bieden voor kinderen die geen stokje in hun neus willen. De verkoop van de eerste paar honderd exemplaren is volgens Van Wees rond, aan een Zwitserse koper, die op zijn beurt zaken zou doen met de Bulgaarse overheid.

Te vroeg

Voor de GGD is het nog ‘veel te vroeg’ om de schreeuwcabine in niet-commerciële teststraten te plaatsen, reageert een woordvoerder. De bal ligt nu bij de Dienst Testen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Dat is de partij die de contracten afsluiten.”

Uitvinder Van Wees kan zijn cabine nu aanmelden bij VWS. “Als uit de marktconsultatie blijkt dat dit een toevoeging is op het bestaande aanbod, wordt deze doorgezet naar de stuurgroep testinnovatie. Die stuurgroep maakt de afweging of deze innovatie interessant genoeg is qua performance en haalbaarheid om het proces in te gaan van verdere validatie en opschaling.”

Lees ook:

De schreeuw-coronatest van Peter van Wees (55) werd wereldnieuws, maar de GGD stuurt hem weg

Vorige maand probeerde Trouw de schreeuwcoronatest van Van Wees. Toen stond de GGD nog niet om een samenwerking te springen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden