Kinderhartmissie

Nederlandse artsen opereren Surinaamse kinderen met hartproblemen

Een deel van het Groningse team in Suriname.  Beeld Ryan Accord
Een deel van het Groningse team in Suriname.Beeld Ryan Accord

Nederlandse chirurgen opereren kinderen met hartproblemen in Suriname. Voor de prijs van één operatie in Nederland kunnen in Suriname tot wel zeven kinderen worden geholpen.

Jos Smit

Een team van twaalf medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is in Suriname. Hun missie: ten minste vijf kinderen met aangeboren hartaandoeningen opereren.

In Suriname is het niet altijd mogelijk om kinderen met complexe aangeboren hartziektes te helpen. Voor hun operatie moeten ze daarom regelmatig uitwijken naar een ander land, zoals Colombia, Nederland of de Verenigde Staten. Maar een beter alternatief is behandeling in hun eigen omgeving. De Surinaamse kindercardioloog Amadu Juliana vroeg daarom Ryan Accord, kinderhartchirug in Groningen, om assistentie.

Accord heeft zelf Surinaamse roots, net als een deel van het team waarmee hij op reis is. “Dat maakt het ook wel persoonlijk en bijzonder,” vertelt hij.

De kosten voor een operatie in Suriname zijn veel lager dan in Nederland. Voor de prijs van één operatie in Nederland kunnen in Suriname tot wel zeven kinderen worden geholpen. Daarbij kunnen de kinderen dicht bij hun familie blijven, een groot voordeel. Voor de missie zijn zeven kinderen geselecteerd. Voorwaarde voor een operatie is dat de kinderen fit zijn voor de operatie. Op het laatste moment wordt dan ook beoordeeld of de operatie kan doorgaan.

Paramaribo

Opereren in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo is anders dan in Groningen, zegt Accord over de telefoon vanuit Suriname. “Het is daarom wel even wennen.” Hij noemt het voorbeeld van de operatiekamer. “Die is rond, waardoor de akoestiek anders is. Om te zorgen dat het niet te luidruchtig wordt, hebben we dus duidelijke afspraken gemaakt over hoe we communiceren in de operatiekamer: niet allemaal tegelijk. Ook hebben we voor de zekerheid extra spullen meegebracht, maar tot dusver waren deze nog niet nodig.”

Het eerste doel van de missie is een aantal kinderen een beter leven geven. Volgens Accord komt kennis overdragen op een belangrijke tweede plaats. Tijdens de operaties en bij de nazorg volgen de Surinaamse doktoren en verpleegkundigen elke stap. Een symposium waarop de belangrijkste lessen worden besproken, sluit de missie af.

Kinderhartchirurg Ryan Accord Beeld UMCG
Kinderhartchirurg Ryan AccordBeeld UMCG

De kennisoverdracht is zeker niet eenzijdig, benadrukt Accord. Nederlanders leren bijvoorbeeld in Suriname hoe ze met beperkte middelen goede hulp kunnen verlenen. Ook leert het team beter samenwerken, onderstreept hij.

“In het ziekenhuis in Nederland beperkt ieder zich tot zijn of haar eigen vakgebied. Tijdens deze missie help je elkaar als er nog iets moet gebeuren. Zoals spullen klaarzetten voor de volgende operatie. Je merkt dat het team daardoor hechter wordt,” legt Accord uit.

In Nederland hebben ziekenhuizen te kampen met personeelstekorten. Om naar Suriname te kunnen hebben de sommige collega’s van Accord hun vakantiedagen opgenomen. Accord: “Dat was ook wel een voorwaarde voor deze missie. Het moet de zorg in Nederland niet in de weg zitten.”

Onbetaalbare herinnering

Het Leids Universitair Medisch Centrum organiseerde al eerder hart­missies naar Suriname. Door met meerdere centra missies te organiseren hopen de artsen met grotere regelmaat kinderen te kunnen helpen. Het merendeel van de kinderen met een ­aangeboren hartafwijking zou dan ter plaatse kunnen worden geholpen, hoopt Accord.

Afgelopen woensdagavond zijn de eerste vier operaties succesvol afgerond, een belangrijk moment voor de patiënten en families. Accord: “Ook voor het team zijn dit herinneringen die je voor de rest van je leven meeneemt.”

Lees ook:
Deze chirurg kan niet langer aanzien dat ziekenhuisinstrumenten na één operatie worden vernietigd

Ziekenhuizen zijn goed voor 7 à 8 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Een deel daarvan is afval dat na één keer gebruik naar de verbrandingsoven gaat – van tangetjes, pincetten en blauwe doeken tot specialistische instrumenten. Joost van der Sijp (63) vindt het tijd voor verandering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden