Terreurbeweging

‘Nederlands subsidiegeld naar voormalig kopstuk van Syrische terreurbeweging’

Minister Stef Blok tijdens het debat over de onthullingen van Trouw en 'Nieuwsuur' over de Nederlandse steun aan Syrische strijdgroepen.Beeld Werry Crone

Een voormalig kopstuk van een Syrische strijdgroep die door de Nederlandse rechter is aangemerkt als terroristisch krijgt al jaren Nederlands subsidiegeld, meldt radioprogramma Argos.

Een voormalig sleutelfiguur van een Syrische terreurbeweging ontvangt al jarenlang geld van de Nederlandse regering. Op basis van vertrouwelijke documenten meldde radioprogramma ‘Argos’ dit weekend dat de burgerrechtenbeweging van de Syrisch-Spaanse Labib al Nahhas een fors deel van in totaal twee miljoen euro aan subsidie heeft ontvangen die bedoeld was voor een project van het Europees Vredesinstituut in Brussel (EIP).

De 46-jarige Nahhas was jarenlang woordvoerder en ‘buitenlandchef’ van Ahrar al-Sham. Hoewel minister Stef Blok die strijdgroep weigert te beschouwen als terreurbeweging, bestempelde de Nederlandse rechter de organisatie vorig jaar als terroristisch. Pijnlijk voor Blok, want volgens de uitspraak was Ahrar al-Sham dus ook een terreurbeweging gedurende het staatsgeheime hulpprogramma van Buitenlandse Zaken aan Syrische strijdgroepen (2015-2018). Die jarenlange steun, heimelijke subsidiestromen die twee jaar geleden werden onthuld door Trouw en ‘Nieuwsuur’, kwam via andere strijdgroepen indirect ook bij Ahrar al-Sham terecht.

Nu worden er dus opnieuw vraagtekens gezet bij Nederlands subsidiegeld. Zeker tot eind 2016 was Nahhas een hooggeplaatste figuur binnen Ahrar al-Sham. Die positie verruilde hij voor een baan bij Syrian Association for Citizen’s Dignity (SACD), een Syrische organisatie die ‘vluchtelingen een stem probeert te geven’. Ook is Nahhas adviseur bij Europees Vredesinstituut EIP.

Uit onderzoek van ‘Argos’ blijkt dat die laatste organisatie, het EIP, voor de periode 2018-2021 ruim twee miljoen euro aan subsidie ontving van het ministerie van buitenlandse zaken. Een groot deel daarvan schonk het EIP aan projecten van het SACD, waar Nahhas programmadirecteur is. Persoonlijk krijgt hij bovendien een dagvergoeding van 700 euro voor zijn raadgeving bij EIP, voor gemiddeld meer dan tien dagen in de maand.

‘Extremisme juist proberen te voorkomen’

Tegen ‘Argos’ bevestigde Nahhas dat hij geld ontvangt van het EIP, al kloppen de precieze bedragen niet volgens hem. Maar hij ontkent dat Ahrar al-Sham een terreurbeweging is. Nahhas benadrukt dat hij in zijn tijd bij de strijdgroep een ‘extremistische ideologie’ altijd heeft geprobeerd te voorkomen. Hij heeft de groep naar eigen zeggen verlaten omwille van ‘onoplosbare verschillen’ van inzicht.

Volgens het ministerie van buitenlandse zaken heeft het EIP geen aanwijzingen dat Nahhas heeft bijgedragen aan oorlogsmisdaden of mensenrechtenschendingen. “Labib Al Nahhas is in november 2016 weggegaan bij Ahrar al Sham en zet zich sinds 2017 in voor vreedzame oplossingen in Syrië, met name de bevordering van veilige terugkeer van ontheemden en vluchtelingen.” Het ministerie zei tegen Argos dat het niet op de hoogte was van het verleden van de voormalige ‘buitenlandchef’ van Ahrar al-Sham toen het besloot om het project van het EIP te financieren.

Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben ministers Stef Blok van buitenlandse zaken en Sigrid Kaag van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking om opheldering gevraagd. “Want hoe wordt gecontroleerd of deze meneer doet met het geld dat hij zegt dat hij doet?”, zei CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tegen Argos. “Namelijk voor burgerrechten in plaats van schieten op burgers?” VVD-Kamerlid Sven Koopmans stelde dat Nederland nooit een financiële bijdrage mag leveren aan jihadisten. “Ook niet verpakt in een vredesproject.”

Lees ook:

Steunprogramma Syrië opnieuw onderwerp in terreurzaak

De druk op het ministerie van buitenlandse zaken om openheid te geven over Syrische strijdgroepen en over zijn rol in Syrië neemt toe. 

Rechter gaat lijnrecht in tegen Buitenlandse Zaken: Ahrar al-Sham is terroristisch

De rechter gaat lijnrecht in tegen Buitenlandse Zaken, en mee met het OM: Ahrar al-Sham is terroristisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden