Overleden vakantieganger

Nederlands OM gaat fatale mishandeling op Mallorca zelf onderzoeken

null Beeld

Het Nederlandse Openbaar Ministerie start een eigen onderzoek naar de mishandeling met fatale afloop vorige week op Mallorca. De Spaanse justitie zou een dezer dagen haar onderzoek afronden.

Petra Vissers

Het OM Midden-Nederland begint met een eigen onderzoek naar de mishandeling vorige week op Mallorca, waarbij een Nederlandse twintiger zo hard tegen zijn hoofd werd geschopt dat hij later aan zijn verwondingen overleed. Vijf andere Nederlandse mannen raakten gewond. De acht verdachten van de mishandeling zijn ook Nederlanders.

Spanje is al bezig met een onderzoek naar de mishandeling, maar Nederland mag ook zelf een onderzoek starten. Of de informatie die Nederland zal verzamelen straks naar Spanje gaat of dat de informatie uit Spanje aan Nederland wordt gegeven, moet nog blijken.

Uitlevering

Media in Spanje verwachten dat het land een dezer dagen Nederland gaat vragen of het de acht verdachten van de fatale mishandeling wil arresteren. De Spaanse justitie zou bang zijn dat de jonge mannen, allemaal tussen de 18 en 20 jaar en afkomstig uit ’t Gooi, over genoeg geld beschikken om te vluchten. Daarom zouden ze in voorarrest geplaatst moeten worden in afwachting van hun proces.

Spanje wil volgens lokale media de verdachten in eigen land berechten. De advocaat van een van hen zei eerder ‘dat er geen enkele reden’ is voor uitlevering, omdat zowel de slachtoffers als de verdachten Nederlands zijn.

Eventuele straf in Nederland uitzitten

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland laat weten dat er vooralsnog geen officieel verzoek is binnengekomen van de Spaanse justitie. Als Spanje inderdaad een Europees aanhoudingsbevel doet uitgaan, worden de jonge verdachten aangehouden en buigt uiteindelijk de rechtbank in Amsterdam zich over het verzoek tot uitlevering.

Mochten de verdachten in Spanje berecht worden dan hebben zij, omdat ze uitgeleverd zijn, wel de garantie dat ze hun eventuele straf in Nederland mogen uitzitten. Hun Nederlandse advocaten kunnen zij niet meenemen; die kunnen niet optreden in een Spaanse rechtbank.

Een alternatief is dat de Spaanse justitie het al gedane onderzoek met een Europees onderzoeksbevel overdraagt aan Nederland.

Dertien Nederlandse jongeren gingen vorige week voorbijgangers te lijf aan het strand van Mallorca en vielen een groepje van vijf andere Nederlanders aan. De vijf raakten gewond. Een van de slachtoffers, die in elkaar was gezakt, werd tegen het hoofd geschopt. Deze 27-jarige man uit Waddinxveen overleed zondag in een ziekenhuis als gevolg van opgelopen hersenletsel. Er staan bewakingscamera’s aan het strand. De Spaanse politie heeft beelden van de mishandeling zo kunnen terugkijken.

Lees ook:

Waarom de rechtszaak om de door Nederlanders doodgeslagen man waarschijnlijk in Spanje zal plaatsvinden

Een groep Ajax-fans sloeg vorige week een Nederlandse man dood op Mallorca. Zal hun rechtszaak zich in Spanje of Nederland afspelen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden