Somber

Nederlanders mentaal nauwelijks ongezonder dan voor corona

Winkelen in coronatijd. Toch anders dan anders.  Beeld ANP
Winkelen in coronatijd. Toch anders dan anders.Beeld ANP
Marco Visser

Ondanks dat 2020 een zwaar coronajaar was waarin Nederlanders te maken kregen met eenzaamheid, somberheid, ziektes en sterfte, is de psychische gezondheid vorig jaar nauwelijks achteruit gegaan. In 2020 was 12 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Dat is ongeveer gelijk aan de laatste vier jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Toch zijn er groepen die zich wel degelijk minder goed voelen dan vorig jaar. Een kwart (25 procent) van de alleenstaanden jonger dan 40 jaar rapporteerde in 2020 psychische ongezondheidsklachten. In 2019 was dat 20 procent. Ook partners in een paar zonder kinderen tot 40 jaar voelden zich in 2020 vaker psychisch ongezond.

De psychische (on)gezondheid is gemeten door respondenten in de enquête vijf vragen te stellen over de gemoedstoestand in de afgelopen vier weken, waaronder ‘Voelde u zich kalm en rustig?’ en ‘Voelde u zich neerslachtig en somber?’

Jongeren blijken het minst last te hebben van psychische klachten. Dat is opmerkelijk want juist de laatste tijd verschijnen er geregeld berichten over jongeren die gebukt gaan onder de gevolgen van de coronacrisis. Volgens het CBS zijn het de 18- tot 40-jarigen die het meest vatbaar zijn voor psychische ongezondheid. Vrouwen hebben er vaker mee te maken dan mannen. Gemeten over de gehele Nederlandse bevolking heeft 14 procent van de vrouwen psychische klachten tegenover 9 procent van de mannen.

Ook onder ouders in eenoudergezinnen komt psychische ongezondheid naar verhouding vaker voor (21 procent) dan onder volwassenen in een paar met kind(eren) (8 procent).

Al bleef de mentale gezondheid in 2020 nagenoeg gelijk, in het vierde kwartaal van 2020 was wel een lichte toename van klachten te zien. 12,5 procent van de mensen van 12 jaar of ouder voelde zich psychisch ongezond. Dat is een half procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2019 (12,0 procent).

Lees ook:

Dit is de invloed van corona op onze mentale gezondheid

Wat doet de coronacrisis met onze mentale gezondheid, en welke invloed hebben we daar zelf op? Twee deskundigen vertellen erover, en geven tips.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden