Winkelend publiek in de Haagse binnenstad.

Discriminatie

Nederlanders die zich gediscrimineerd voelen, melden dat niet graag

Winkelend publiek in de Haagse binnenstad.Beeld ANP

Een op de tien inwoners van Nederland voelde zich vorig jaar gediscrimineerd. Van hen meldde maar 9 procent dat.

Hannah van der Wurff

Mensen die het afgelopen jaar discriminatie ervoeren, voelden zich ongelijk behandeld worden, kregen discriminerende opmerkingen naar het hoofd geslingerd of voelden zich benadeeld door een negatief beeld in de media. 11 procent van de Nederlanders voelde zich in het afgelopen jaar gediscrimineerd, meldt het CBS maandag aan de hand van de Veiligheidsmonitor over 2021.

Aan de enquête deden 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder mee. Het CBS rekent dat om naar een totaal van 1,6 miljoen mensen in Nederland die vorig jaar in aanraking kwamen met discriminatie. Ras, huidskleur en nationaliteit kwamen in het onderzoek naar voren als meest voorkomende gronden voor discriminatie.

Zo specificeert het onderzoek dat 35 procent van de mensen met een Marokkaanse achtergrond en 30 procent van mensen met een Surinaamse of Nederlands-Caribische achtergrond discriminatie ervoeren. Bij de mensen met wortels in Afrika of Azië gaat het om 20 procent. Dat tegenover het percentage Nederlanders zonder migratieachtergrond: minder dan 10 procent van hen voelde zich gediscrimineerd.

Burgers weten vaak niet dat ze discriminatie kunnen melden

Ook als het aankomt op godsdienst of levensbeschouwing is er een dergelijk verschil zichtbaar. Drie op de tien moslims en twee op de tien Joden, hindoes en boeddhisten maakten vorig jaar discriminatie mee. Binnen de christelijke stromingen, zoals rooms-katholieken en protestanten, gaat het om 9 procent.

Maar de drempel om discriminatie te melden is hoog, blijkt ook uit het onderzoek. Volgens de Veiligheidsmonitor maakte slechts een op tien mensen die discriminatie ervoeren, hier ook daadwerkelijk een melding van. Niet verbazingwekkend, vindt Stefano Frans, de voorzitter van de landelijke vereniging van de gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen (de zogenoemde ADV’s), Discriminatie.nl.

Burgers weten vaak niet dat ze discriminatie kunnen melden, laat staan waar ze dat moeten doen, aldus Frans. De ondervraagden in de Veiligheidsmonitor die aangaven hun ervaring met discriminatie wel te hebben gemeld, deden dat bij hun eigen werkgever of opleiding (3 procent), bij de politie (2 procent), bij een meldpunt voor discriminatie (1 procent) of bij het College voor de Rechten van de Mens (half procent).

Meldingen kunnen vaak wél zin hebben

Daarnaast heerst het idee dat melden geen zin heeft. Spijtig, vindt Frans. Want hij ziet dat meldingen vaak wél zin kunnen hebben. “Een melding, zelfs als die anoniem is, zien wij als een signalering van een probleem. Als we bijvoorbeeld tien meldingen krijgen over een bepaald bedrijf of een bepaalde buurt, dan kan dat leiden tot stappen. En voor beleidsmakers is het goed om te weten wat er speelt. Zij kunnen daarmee bijvoorbeeld gerichter inzetten op preventie, zoals voorlichting bij bedrijven en scholen.”

Ook angst is een grote factor in de beslissing van een persoon om melding te maken van discriminatie. “Mensen zijn bang dat hun melding kwaad kan doen en anderen in de problemen brengt. Bijvoorbeeld als het aankomt op werkrelaties”, aldus Frans. Maar hij benadrukt dat mensen zelf kunnen aangeven of ze willen dat er iets met hun melding gedaan wordt. “Dat is misschien wel de hoogste drempel. Mensen moeten soms stevig in hun schoenen staan om vervolgstappen te nemen.”

Lees ook:

Politie en Belastingdienst erkennen institutioneel racisme. Hoe moet het nu verder?

Racisme binnen de Belastingdienst en de politie is ‘institutioneel’ en ‘structureel’, zeggen de organisaties zelf. Hoe zijn ze daartoe gekomen? En wat betekent het voor de relatie tussen burger en overheid?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden