Globalisering

Nederlanders blijven geloven in globalisering

Mondkapjesimporteur Ostrichoo opende haar winkel aan de West-Kruiskade in Rotterdam op 5 mei. Ostrichoo importeert mondkapjes uit China. Beeld Arie Kievit
Mondkapjesimporteur Ostrichoo opende haar winkel aan de West-Kruiskade in Rotterdam op 5 mei. Ostrichoo importeert mondkapjes uit China.Beeld Arie Kievit

Nederlanders zijn overwegend positief over globalisering. De corona-pandemie lijkt er niet toe te leiden dat meer mensen de grenzen dicht willen houden.

De Europese Unie, klimaatverandering of handelsverdragen: de meeste Nederlanders zien de voordelen van internationale samenwerking wel in. En hoewel er in de in de publieke opinie daarover in de afgelopen jaren weinig grote verschuivingen plaatsvinden, is de tendens eerder stijgend dan dalend. Dat zijn de voornaamste bevindingen van onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau maandag publiceert.

Er bestaat wel verdeeldheid over dergelijke kwesties. Daarbij geven vooral verschillen in opleidingsniveau en politieke voorkeur de doorslag, zo staat te lezen in het SCP-rapport ‘Dealen met de grote wereld, Globalisering in de publieke opinie en op het werk'. Hoger opgeleiden staan positiever tegenover globalisering dan lager opgeleiden. Aanhangers van PVV en Forum voor Democratie zien meer de nadelen, die van D66 en Groen Links de voordelen.

Volgens een peiling in april, middenin de hitte van de eerste coronagolf, geloofden Nederlanders zelfs meer in globalisering dan in het kwartaal daarvoor. Beeld Sander Soewargana
Volgens een peiling in april, middenin de hitte van de eerste coronagolf, geloofden Nederlanders zelfs meer in globalisering dan in het kwartaal daarvoor.Beeld Sander Soewargana

“Je hoort vaak dat de globalisering steeds meer weerstanden oproept, en dat die worden aangewakkerd door de corona-pandemie. Maar die veronderstelling klopt niet", zegt projectleider Paul Dekker. Het SCP-onderzoek baseert zich onder meer op driemaandelijkse opiniepeilingen tot en met april dit jaar, toen de eerste coronagolf in volle hevigheid woedde.

“Toen hoorde je geluiden als ‘dit luidt het einde van de globalisering in, want nu zien we hoe kwetsbaar we zijn doordat het virus vrijelijk kan rondwaaien door ons intensieve vliegverkeer, en hoe afhankelijk wij zijn geworden omdat we onze mondkapjes uit China moeten halen.”

Alleen in Scandinavische landen is men positiever

Maar uit de kwartaalonderzoeken van het SCP blijkt dat de publieke opinie in april dit jaar positiever was over globalisering dan voor de coronacrisis. Minder mensen dan in januari onderschreven de stelling ‘Mensen zoals ik ondervinden vooral nadelen van het verdwijnen van grenzen en het meer open worden van de economie’ (19 tegen 13 procent), en méér mensen wezen die suggestie af (51 tegen 45 procent).

Nederlanders uiten zich in vergelijking met andere Europeanen tamelijk positief over de Europese Unie, en ook over minder specifiek geformuleerde zaken als ‘internationale vrijhandel’ en ‘globalisering’. Alleen in Scandinavische landen is men daarover positiever.

Evenals veel andere Europeanen zijn Nederlanders positiever over economische globalisering dan over de sociale en culturele aspecten daarvan: de multiculturele samenleving en dreigend verlies van nationale identiteit.

Ruime steun voor de Europese Unie, maar minder voor verschijnselen als immigratie. Beeld Sander Soewargana
Ruime steun voor de Europese Unie, maar minder voor verschijnselen als immigratie.Beeld Sander Soewargana

De onderzoekers bevroegen ook werkenden in bedrijven die internationaal actief zijn, meestal met hooguit een modaal inkomen, over het thema. Daar bleek het besef dat er zowel voor- als nadelen aan internationalisering kleven breed te leven. Men is trots op Nederland, en op het bedrijf, als serieuze speler op het internationale toneel. Globalisering geldt bij hen als een onvermijdelijke ontwikkeling waar voordelen aan vast zitten, maar die ook negatief kan uitpakken: druk op lonen, en nieuwkomers die het land inkomen.

Dekker: “Een algemeen idee is dat sommige groepen vooral nadelen van globalisering ondervinden en dat je hen moet compenseren: room de hogere inkomens af, ten voordele van lagere inkomens die onder druk staan door goedkope arbeid elders. Dat is goed om te doen, maar uit ons onderzoek blijkt dat onvrede ook samenhangt met zaken die maar zeer ten dele te maken hebben met globalisering: te weinig zeggenschap hebben, geen erkenning krijgen voor je werk.”

Lees ook
Ondanks corona zijn Nederlanders nog positief over hun eigen leven

Het ‘persoonlijk welbevinden’ was de afgelopen maanden nauwelijks lager dan voor de coronacrisis, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De pessimisten zijn weer in de meerderheid, waar zijn alle optimisten?

De mening van de Nederlander wordt steeds somberder. Milieu en klimaat spelen daarin een grote rol, stelt het SCP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden