‘Nederlander wil meer betalen voor vlees in ruil voor goedkoper groenten en fruit’

Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders neemt genoegen met een hogere prijs van vlees als de opbrengst daarvan wordt gebruikt om groenten en fruit goedkoper te maken. Ook zou dit geld gebruikt moeten worden om onder meer stikstofproblemen en broeikasgassen tegen te gaan, meldt de organisatie TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) na onderzoek.

Volgens de organisatie zouden de vleesprijzen aan de kassa langzaam moeten stijgen totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt. Deze meerprijs hangt volgens TAPP af van ‘de reële maatschappelijke kosten’ van het geproduceerde vlees. De opbrengst zou in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar bedragen.

De coalitie, bestaand uit onder meer Triodos Foundation, Milieudefensie, Dier en Recht en de Vegetariërsbond, licht haar plannen vandaag toe aan de politiek in de Tweede Kamer in Den Haag. De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op een enquête van onderzoeksbureau DVJ Insights onder duizend Nederlanders in opdracht van de TAPP Coalitie. De respondenten gaven antwoord op een online vragenlijst. TAPP is in 2018 opgericht en zet zich in voor het betalen van de ‘echte prijs’ voor voedsel, inclusief de kosten voor het milieu. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden