null

Fraude

Nederlander raakt 1 miljoen kwijt door nep-sms

Het is de grootste phishing-zaak in Europa ooit. Via 136 ‘geldezels’ plunderden criminelen een Nederlandse rekening.

Redactie

Een man uit Noord-Nederland heeft in één klap meer dan 1 miljoen euro verloren door phishing. De man kreeg in september een sms-bericht dat afkomstig leek van zijn bank. Hij moest op een link klikken voor een nieuwe bankpas, waarna hij op een nagemaakte bankwebsite kwam. De man had geen argwaan, omdat hij inderdaad een nieuwe bankpas nodig had. De rekening werd in één dag volledig leeggeroofd via 136 geld­ezels, mensen die hun bankrekening tegen betaling aan criminelen uitlenen.

Volgens het Openbaar Ministerie Noord-Nederland gaat het om het grootste bedrag dat ooit in Europa door phishing is gestolen. In 2018 werd in Nederland 3,8 miljoen euro buitgemaakt via phishing, afkomstig van duizenden mensen. Bij phishing ‘vissen’ criminelen via nepmails of sms- of whatsapp-berichten naar bankgegevens van hun slachtoffers. Die berichten zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden. Geld­ezels zijn vaak jongeren die via social media zoals Instagram geronseld worden met termen als ‘snel geld verdienen’, zegt persvoorlichter Bart Olmer van het OM. Ze lenen een dag hun rekening uit, criminelen halen het bedrag met de bankpas contant uit de muur. De crimineel is lastiger te vinden, maar de geldezel loopt volgens het OM vrijwel altijd tegen de lamp.

“Dat is het suffe. Het spoor loopt via het rekeningnummer direct naar jou”, zegt Olmer. Het OM vervolgt de geldezels voor witwassen, waarop tot zes jaar cel staat. Samen met de bank probeert justitie het verdwenen geld terug te halen. In hoeverre dat al is gelukt, kan het OM niet zeggen. Ook niet of de bank wellicht een deel van de schade vergoedt.

Had bij de bank geen alarmsignaal moeten afgaan? “Stel dat dit een zakelijke rekening was, dan kan het dat er vaker zo’n bedrag wordt afgeschreven”, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland, een platform van banken. “Als bij mij in een dag zo’n bedrag wordt afgeschreven, is dat een ongebruikelijke transactie. Ik kan niet beoordelen of dat hier zo was.”

Het OM wil de naam van de bank niet noemen, vanwege de privacy van het slachtoffer. Het OM Noord-Nederland coördineerde dit najaar een Europese actie tegen phishing. In die periode werden 3833 geldezels, 386 ronselaars en 7520 verdachte transacties gevonden, waardoor 12,9 miljoen euro werd onderschept.

Lees ook:

Nepmails zijn onderhand niet meer van echt te onderscheiden

Nepmails van criminelen worden steeds professioneler. Kun je nog verwachten dat de consument niet klikt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden