Genderongelijkheid

Nederland zakt op ranglijst gelijkheid tussen mannen en vrouwen

null Beeld RV
Beeld RV

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is het afgelopen jaar groter geworden in Nederland. Nederland zakt daardoor flink op de ranglijst over gendergelijkheid van het World Economic Forum (WEF): van plek 27 in 2018 naar plek 38 in 2019.

Redactie

De politieke invloed van vrouwen in Nederland blijft nog steeds achter, terwijl de groei wat betreft carrièrekansen van vrouwen op de arbeidsmarkt stagneert. Daarom staat Nederland nu op plaats 38 op de Global Gender Gap Index, elf plaatsen lager dan vorig jaar.

Bovenaan de lijst staat IJsland, gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden. Boven Nederland staan ook Uruguay (37) en Slovenië (36). Daarnaast staan landen als Rwanda (9), Namibië (12) en Costa Rica (13) ook ver boven Nederland. De onderzoekers hebben gekeken naar gelijkheid, niet naar ontwikkelingsniveau of welvaart. Zo moeten vrouwen in Rwanda werken om hun gezin te kunnen onderhouden.

Wereldwijd is 68,6 procent van de kloof tussen mannen en vrouwen gedicht. Volgens het WEF duurt het nog minstens zo'n honderd jaar voordat de achterstand van vrouwen is opgeheven.

Kloof groter in Nederland

Van de 153 landen hebben 101 landen dit jaar en vorig jaar een aanzienlijke progressie laten zien in het verkleinen van de kloof tussen mannen en vrouwen. Nederland behoort echter tot de landen waarin de kloof juist niet is afgenomen. Volgens de studie is hier 73,6 procent van de ongelijkheidskloof gedicht, terwijl dit vorig jaar nog 74,7 procent was.

Wat meespeelt is dat Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad. Verder hebben veel vrouwen in Nederland een parttimebaan en blijft hun aandeel in leidinggevende functies zo sterk achter. Ook besteden vrouwen in ons land twee keer zoveel tijd aan zorgtaken en onbetaald werk als mannen. Wat betreft onderwijs, gezondheidszorg en levensverwachting doet ons land het wel goed.

Vrouwenquotum

Professor Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam, die betrokken is bij het onderzoek, zegt dat het emancipatiebeleid in Nederland de afgelopen jaren niet erg effectief is geweest. "We hebben in Nederland inmiddels goed gekwalificeerde en uitstekend opgeleide vrouwen. We moeten er alles aan doen dat zij nu ook beter doorstromen naar leidinggevende managementposities en politieke functies."

De overheid werkt inmiddels aan een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Volberda denkt ook dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan de Scandinavische landen. "Zij lopen duidelijk voorop als het gaat om voorzieningen voor ouders om werk en gezin te combineren, kinderopvang en zwangerschapsverlof."

Lees ook: Grote bedrijven moeten verplicht 30 procent vrouwen in de top aanstellen

Voor het eerst, en op korte termijn, krijgen grote bedrijven in Nederland de verplichting om minimaal 30 procent vrouwen te benoemen aan de top. Voorlopig gaat de eis alleen gelden voor de raden van commissarissen, die toezicht houden op een bedrijf. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander.

VVD-senator Mirjam de Blécourt: ‘Ik wilde een eind maken aan het mannenkartel’

VVD-senator en Zuidas-advocaat Mirjam de Blécourt (55) zet zich al jaren in voor meer vrouwen aan de top. ‘Ik was 36, voldeed aan alle criteria, had meer gepubliceerd en omgezet. Toch kozen ze een man.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden