Coronavaccin

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met vaccin van AstraZeneca, 289.000 afspraken afgezegd

Het AstraZeneca-vaccin. Beeld AFP
Het AstraZeneca-vaccin.Beeld AFP

Nederland stopt voorlopig met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten. Het besluit wordt genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan.

Afspraken die al met mensen zijn gemaakt voor een prik met het vaccin, worden afgezegd.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei donderdag nog dat Nederland door zou gaan met AstraZeneca. Enkele andere landen waren toen al uit voorzorg gestopt met de inenting van het vaccin van de Zweeds-Britse farmaceut.

“Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca”, laat het ministerie weten. Het departement baseert zich daarbij op een advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

“Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.”

Het gaat om zes meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, aldus VWS. “Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.”

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties worden veroorzaakt door het vaccin, iets wat De Jonge ook onderstreept. “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie”, zegt hij. “Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. Daarom is het verstandig nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken.”

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA doet nader onderzoek.

Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad, en die onverwachte of onbekende klachten krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden “kleinere blauwe plekjes” (puntbloedingen) in de huid genoemd.

Lees ook:

Deense vaccinatiestop is nieuwe smet op de reputatie van AstraZeneca – maar is die terecht?

Het Deense besluit om inenting met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te stoppen roept veel vragen op. De Europese medicijnwaakhond ziet geen risico. Hoe dan ook is dit een nieuwe kras op de reputatie van het vaccin.

Wanneer krijg ik mijn prik? Een (geüpdatet) spoorboekje

Thuiswonende ouderen die niet zelf naar een prikplek kunnen reizen, worden pas vanaf eind maart thuis gevaccineerd. Wie is er vervolgens aan de beurt, en wanneer?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden