CBS-cijfers

Nederland kreeg vorig jaar 35.535 asielverzoeken, hoogste aantal sinds 2015

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum worden met een bus naar een noodopvang elders in het land gebracht.  Beeld ANP /  ANP
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum worden met een bus naar een noodopvang elders in het land gebracht.Beeld ANP / ANP

Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt, is vorig jaar fors toegenomen. Er waren 35.535 eerste asielverzoeken, het hoogste aantal sinds 2015. Vergeleken met 2021 steeg het aantal aanvragen met 43,6 procent. Sinds september is het aantal asielverzoeken wel iets afgenomen.

Redactie Trouw

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vormden Syriërs vorig jaar de grootste groep asielzoekers, net als in de jaren ervoor. Meer dan een derde van alle aanvragers komt uit Syrië. Vooral in de tweede helft van het jaar vroegen veel Syriërs asiel aan in Nederland. Ook uit Afghanistan, Turkije en Jemen komen relatief veel asielzoekers.

Ook het aantal nareizigers neemt toe. Vorig jaar kwamen 10.930 mensen naar Nederland om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen, het hoogste aantal sinds 2017. Dat zijn met name Syriërs en Turken. Ten opzichte van 2021, toen 10.120 nareizigers naar Nederland kwamen, steeg het aantal met 8 procent.

Het aantal asielzoekers uit Oekraïne is fors gestegen door de Russische invasie daar. Vorig jaar vroegen 1060 mensen uit dat land asiel aan, tegen 70 een jaar eerder en 40 in 2020. De meeste Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen, ze mogen hier voorlopig blijven, maar die Europese regeling geldt niet voor iedereen.

Verder vroegen 590 Russen vorig jaar asiel aan in Nederland. Een jaar eerder waren er 205 asielaanvragen van Russen, het jaar daarvoor 180.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden