Nederland kort nieuws

null Beeld

Groot tekort aan nieuwe leerling-verpleegkundigen ic

Jaarlijks melden zich circa 300 mensen te weinig aan voor een opleiding tot ic-verpleegkundige. Afgelopen jaar waren het er 442, terwijl het er 775 hadden moeten zijn om aan de vraag in de komende jaren te voldoen. Dat zegt het Capaciteitsorgaan voor de zorg. De aantallen blijven al jaren achter. Het orgaan rekent als het om aantallen voor opleidingen gaat in perioden van zeven jaar. Voor 2028 schat het dat er 5282 fulltime werkplekken zijn. Er zijn op dit moment 3782 fte’s, die door 4977 mensen worden ingevuld. Het afgelopen jaar kwamen er, uitstroom meegerekend, 153 mensen bij in 76 nieuwe fte’s.

Onbedoeld 70 miljoen fiscale korting voor arbeidsmigranten

Door een maas in de wet is zo’n 70 miljoen euro aan belastingkorting gegeven aan arbeidsmigranten voor wie dat voordeel niet was bedoeld, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief. Hij ontkomt er naar eigen zeggen niet aan de korting ook dit jaar te geven, maar wil de wet repareren. De korting is voor ouders met jonge kinderen die allebei werken. Hij geldt niet voor ouderparen van wie de een werkt en de ander niet. Maar die laatste groep krijgt de korting toch als het hele gezin ingeschreven staat in bijvoorbeeld Polen. In dat geval wordt de niet-werkende partner namelijk niet aangemerkt als fiscaal partner.

Utrecht wil verbod op zelf afsteken vuurwerk

De gemeente Utrecht wil het zelf afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling niet meer toestaan. Burgemeester Sharon Dijksma komt snel met een voorstel. Samen met de wethouders wil zij ‘de vuurwerktraditie hervormen’. Het zelf afsteken van vuurwerk hoort daarbij tot het verleden. De burgemeester geeft aan dat er ‘alternatieve vieringen op buurtniveau’ moeten komen. Het liefst gaat Utrecht nog een stap verder: een totaalverbod op het afsteken en verkopen van consumentenvuurwerk voor heel Nederland. Daar blijft Utrecht samen met Rotterdam, Amsterdam en Den Haag voor lobbyen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden