Corruptie-index

Nederland is iets corrupter geworden, omdat lobbyisten hun gang kunnen gaan

null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Nederland haalt minder punten op de internationale corruptie-index. Nog nooit was de score zo laag.

Tobiah Palm

Als het gaat om toezicht op de invloed van lobbyisten op de politiek behoort Nederland tot de zwakst gereguleerde landen in West-Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International, een internationale non-gouvernementele organisatie voor de bestrijding van corruptie.

Onder meer vanwege de ruime toegang die lobbyisten hebben tot politici en het ontbreken van adequate maatregelen op het gebied van politieke integriteit staat Nederland wereldwijd op de achtste plaats van de corruptie-index. Een jaar geleden had Nederland 82 punten, nu 80. Daarmee is Nederland – nog steeds – het op zeven na minst corrupte land ter wereld.

Misbruik van macht

Transparancy International definieert corruptie als ‘misbruik van toevertrouwde macht voor persoonlijk gewin’. De organisatie houdt een score bij, met een schaal van 1 tot 100. Volgens de corruptie-index is er in meer dan twee derde van alle landen sprake van 'serieuze corruptieproblemen’. Met een achtste plaats in de lijst is Nederland nog steeds een van de landen met relatief weinig corruptie in de publieke sector. Toch is er volgens Transparancy International te weinig toezicht op het handelen van lobbyisten. Ook kunnen Nederlandse politici eenvoudig overstappen naar een sector die ze eerst moesten controleren.

De meeste landen hebben het afgelopen jaar hebben weinig tot geen vooruitgang geboekt in de bestrijding van corruptie, aldus Transparancy International. Somalië staat op de laatste plaats van de 180 landen en Hongarije zet een langjarige daling door en staat op plek 77, de laagste plek van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk zakte vijf punten en ging daarmee van plaats 11 naar plaats 18. Het CPI noemt zegt dat het vertrouwen van het Britse publiek in de overheid zorgwekkend laag is na een reeks van politieke overheidsuitgavenschandalen, zoals bijvoorbeeld the Greensill lobbying scandal.

Oekraïne is wel opgeklommen: van de 144e naar de 116e plaats. Denemarken behoudt de eerste plek en is dus het land met de minste corruptie.

Lees ook:
Lobby blokkeert duurzaam gebruik pesticides, zeggen milieuorganisaties

Nederland dringt het gebruik van pesticiden nauwelijks terug, omdat het de oren laat hangen naar belangenorganisaties, stellen drie milieuorganisaties.

Kamer stemt in met lobbyregister voor bewindspersonen en hoge ambtenaren

Een Kamermeerderheid heeft vandaag ingestemd met een verplicht lobbyregister voor bewindspersonen en hoge ambtenaren. Alleen VVD en Groep van Haga stemden tegen. Het lobbyregister moet onafhankelijk getoetst en gehandhaafd gaan worden, naar Iers voorbeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden