Terrorisme

NCTV waarschuwt voor jonge rechts-extremisten die uit zijn op een rassenoorlog

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg.   Beeld ANP
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg.Beeld ANP

Een nieuwe generatie rechts-extremisten komt online met het zogeheten accelerationisme in aanraking, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Kristel van Teeffelen

Een paar honderd Nederlandse tieners maken deel uit van een internationale beweging die een rassenoorlog wil ontketenen. De ideologie heeft in andere landen al tot geweld geleid, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Het gaat om aanhangers van het zogeheten accelerationisme. Zij verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog uit te lokken. Die oorlog moet chaos creëren in de samenleving waardoor het huidige politieke bestel kan worden vervangen door een witte (nationaalsocialistische) etnostaat. Volgens de NCTV is het accelerationisme ‘een vast bestanddeel geworden van het rechtsextremistische landschap’.

Psychosociale problemen

De terrorismebestrijder waarschuwde al eerder voor Nederlandse aanhangers van de beweging. In het nieuwe rapport dat dinsdag werd gepubliceerd, wordt er een – zij het zeker niet concreet – aantal opgeplakt. Het gaat om ten minste een paar honderd Nederlandse jongeren tussen de 12 en 20 jaar in een wereldwijd netwerk dat uit enkele duizenden bestaat, aldus schattingen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De jongeren worden gezien als een nieuwe generatie rechts-extremisten, die niet snel lid worden van bestaande bewegingen, maar met het gedachtegoed in aanraking komen via online (besloten) groepen. Daarbij is niet alleen de jonge leeftijd van de aanhangers opvallend, vindt de NCTV. Vaker dan gemiddeld kampen ze met psychosociale problemen en een gebrekkig sociaal vangnet. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met verwaarlozing of mishandeling of worden gepest op school. Ook depressies en autisme komen bij de groep relatief vaak voor, blijkt uit eerdere rapporten.

Verdacht van opruiing

In Nederland zijn in oktober vorig jaar twee aanhangers van het accelerationisme gearresteerd. Hun zaken lopen nog, zij worden onder meer verdacht van ‘rechts-extremistische opruiing en misdrijven met een terroristisch oogmerk’.

Toch is ingrijpen bij de groepen lastig, blijkt uit het Dreigingsbeeld. Aanhangers worden opgeroepen in kleine cellen geweld te plegen. Er is weinig hiërarchie, individuen hebben veel vrijheid. De doelwitten die worden genoemd zijn veelzijdig: van evenementen en bewindslieden tot joodse en islamitische gemeenschappen of de vitale infrastructuur (denk aan het elektriciteitsnetwerk of de watervoorziening).

In het Dreigingsbeeld Terrorisme, dat drie keer per jaar verschijnt, gaat de aandacht naast het rechts-extremisme vooral uit naar de jihadistische beweging. Die wordt nog steeds als grootste dreiging voor Nederland beschouwd.

Zo is er een ‘groeiende groep’ terrorismeveroordeelden van wie het Nederlanderschap is ingetrokken. Daardoor hebben de autoriteiten niet altijd goed zicht op die groep, aldus de NCTV. Dat komt doordat het intrekken van het Nederlanderschap trajecten doorkruist van deradicalisering of re-integratie van gemeenten en reclassering na vrijlating uit de gevangenis.

Lees ook:

Is de extreem-rechtse dreiging in Nederland net zo groot als in Duitsland?

Duitsland ziet de laatste jaren een patroon van aanslagen. Hoe groot is die dreiging in Nederland?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden