Kastanje

Nazaat ‘Anne Frankboom’ geplant in Son en Breugel

De kastanjeboom op archiefbeeld in 2007. Beeld ANP
De kastanjeboom op archiefbeeld in 2007.Beeld ANP

In de Brabantse gemeente Son en Breugel wordt in verband met Dodenherdenking een nazaat van de ‘Anne Frankboom’ geplant.

Redactie Trouw

De kastanjeboom, waar Anne Frank in haar dagboek over schreef, stond tot 2010 in de tuin van het Achterhuis in Amsterdam. Vrijwilligers van de stichtingen Elementree en Wereldboom verzamelden de kastanjes van de boom, en in samenwerking met een boomkwekerij worden de stekjes van de boom sinds 2017 aangeboden.

Burgemeester Hans Gaillard plant de witte paardenkastanje dinsdag samen met twee kinderen van de jeugdgemeenteraad in park Vroonhoven. De herdenking in het dorp is dit jaar beperkt vanwege de coronamaatregelen. De klokken luiden om 20.00 uur en de vlag hangt halfstok.

“De mogelijkheden om samen te herdenken zijn ook dit jaar helaas beperkt”, zegt de burgemeester. “Met deze boom herdenken wij Anne Frank en alle andere slachtoffers van de oorlog. Sommige scholen in het dorp brengen weleens een bezoek aan het Anne Frankhuis. Nu kunnen zij ook de boom waar Anne op uitkeek in het echt en van dichtbij bekijken.”

De wereldberoemde kastanjeboom uit 1850 stond in de binnentuin van Prinsengracht 263. Anne Frank keek er precies op uit vanuit het Achterhuis, waar ze van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken zat. Ze schreef drie keer over de boom in haar dagboek. De laatste keer was op 13 mei 1944: “Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.”

Son en Breugel is niet de eerste gemeente die een nazaat van de boom plant. Ook in bijvoorbeeld Oss, Neerijnen, Kampen, Barendrecht, Gorinchem en Den Haag zijn afstammelingen van de kastanjeboom te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden