MSC Zoe

Natuurorganisaties willen weten: waar blijft de schadevergoeding voor de aangespoelde containers?

Militairen tijdens een opruimactie begin dit jaar nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers was verloren.  Beeld ANP
Militairen tijdens een opruimactie begin dit jaar nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers was verloren.Beeld ANP

De Zwitserse reder MSC was er als de kippen bij, toen begin dit jaar het schip MSC Zoe 342 containers had verloren: we vergoeden alle schade. Natuurorganisaties vragen zich af: waar blijft dat geld?

Jeroen den Blijker

Van de in de Noordzee verloren containers zijn er nog steeds 47 zoek. De containers zijn beland op stranden, dijken en zandplaten. Dankzij massale opruimingsacties is veel lading geborgen.

“De direct gemaakte opruimkosten zijn slechts deels vergoed”, zegt Lutz Jacobi, voorzitter van de Waddenvereniging. Zo staat er nog een rekening open van bijna 3,5 miljoen euro. 2,6 miljoen is geclaimd door het Rijk, de rest door gemeenten. De Waddeneilanden samen hebben een rekening ingediend van een kleine drie ton voor bergings- en opruimkosten.

Samen met andere natuurorganisaties schreef de Waddenvereniging een open brief aan MSC-topman Aponte, waarin ze de reder vragen om eindelijk in actie te komen.

Granulaat op de stranden

Eerder al liet minister Nieuwenhuizen doorschemeren dat ze het getreuzel van MSC zat is. Jacobi: “De schadevergoeding laat lang op zich wachten omdat het verzekeringswerk is. Maar ondertussen kan MSC, ’s werelds grootste reder, wel zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Niet alleen door de rekening te voldoen, ook door scheepsroutes te verleggen en te investeren in een fonds. Daarmee kan het ruimen van aangespoelde rommel ook in de toekomst worden betaald. “Nog steeds vinden we in de Wadden en op de stranden bijvoorbeeld granulaat, piepkleine korrels, dat uit de containers is aangespoeld.”

Uit het fonds kunnen ook nieuwe bergings- en opruimingsmethoden worden ontwikkeld, meent Jacobi. De vrees is dat met het stormseizoen, dat in oktober weer aanbreekt, opnieuw allerlei rommel zal aanspoelen op de stranden. “Ook daarover willen we graag met MSC in gesprek.”

Lees ook:

Onderhandelen? ‘De reder van de MSC Zoe moet gewoon betalen’

Vier maanden na de containerramp die de Waddeneilanden met zooi overspoelde, spoelt nog elke dag troep aan.

Al jaren raapt Menno Onnes afval bij de Afsluitdijk

Al zes jaar komt Menno Onnes wekelijks naar de Afsluitdijk om afval te rapen. ‘Ik vind hier zelfs melkpakken uit China.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden