ReportageBuitenleven
Natte sneeuw, maar tuinliefhebbers hebben al lentekriebels
Er valt her en der nog natte sneeuw in het land. Toch zien tuincentra de echte tuinliefhebbers al winkelen. ‘Veel mensen nemen nu een viooltje of primulaatje mee.’
Bij de kassa van Kwekerij Groeneveld in Baarn ruilt Addy Bosman haar rozemarijnplantje nog even om. “Deze groeit recht omhoog”, zegt de verkoper. Bosman heeft liever kronkelende takken die wat gaan hangen. Haar buurman heeft er ook één staan. “Die is zo mooi, net een sierplant.”
Bij de klant uit Soest zijn de lentekriebels, ondanks de kou, volop aanwezig. Ze geniet al van sneeuwklokjes en krokussen in haar tuin. Ieder jaar wacht ze met smart op de lentezon. “Ik kan de bollen wel uit de grond kijken. Ik ben echt een zomermens, ik hou van mooi weer.”
Ze neemt ook drie witte druifjes mee, voor in de mand bij de deur. Daar zat nog spul in van kerst, mos en wat lampjes. En ze vond nog een gebroken hartje in de winkel, een hartvormig bloemetje die aan de onderkant gespleten is. “Voor mijn man. Die is een paar jaar geleden overleden. Ik vind altijd wel iets wat me aan hem doet denken.”
Viooltje of primulaatje
Kweker René van Emmerik heeft veel vaste klanten als Bosman. Veel mensen combineren een bezoek aan zijn familiebedrijf met een wandeling bij het naastgelegen Kasteel Groeneveld. De maand maart is belangrijk voor zijn jaaromzet. Het weer speelt een grote rol. Als het lang koud is, blijven mensen weg. “Ik kijk dagelijks naar het weerbericht. Bij elk glimpje zon zie je ze weer komen.”
Als de lente op zich laat wachten slaan sommige mensen de voorjaarsbloeiers over. “Veel mensen nemen nu een viooltje of een primulaatje mee. Als het maar koud blijft kopen ze die niet en gaan ze later direct over naar het zomergoed.”
Wie afgelopen najaar is vergeten bollen in de grond te stoppen, kan nog tulpen planten die de kweker heeft gepoot. Veel andere taken in de tuin moeten nog even wachten. Pas na de ijsheiligen, in mei, is het zeker gedaan met de nachtvorst, al is het vaak voor die tijd al warmer weer. “Bemesten heeft alleen zin als de temperatuur in de dubbele cijfers gaat. Bij koud weer neemt de grond niks op.”
Laat ook vooral de uitgebloeide bloemen in bijvoorbeeld de hortensia nog maar even zitten, zegt Van Emmerik. “Die oude bloemen beschermen de bladknoppen voor nachtvorst. Als je ze weghaalt, kunnen die nog kapotvriezen.”
Hommels
Vorig jaar begon het al warm te worden rond deze tijd met zacht lenteweer en temperaturen richting de 15 graden. Dat was goed voor de klandizie. Een warme winter is dat juist niet. “In een strenge winter gaat er veel dood, goed voor de omzet. Als het nooit echt koud wordt, kunnen de geraniums nog wel eens overleven. Of de Spaanse margriet. Daar ben ik minder blij mee, dan hoeven mensen ook geen nieuwe te kopen.”
Deze week valt er natte sneeuw in het land met temperaturen van een paar graden boven nul. Toch ruikt het naar de lente in de kas van de kwekerij, dankzij de sterk geurende hyacinten bij de ingang.
De hommels doen ook al een poging om tot leven te komen, maar dat lukt nog niet echt. “Hommels hebben warmte nodig om te kunnen vliegen. Je ziet ze nu nog vooral op de grond liggen.”
Eén hommel heeft haar spieren wel warm genoeg gekregen om omhoog te komen richting de plantenbakken. Ze verzamelt nectar op een witte helleborus.
Marja en Tom Warburton uit Almere, gehuld in dikke winterjassen, gaan straks een wandeling maken. In hun tuin bloeit de gele forsythia al volop. De magnolia komt ook al uit. Ze stoppen drie paarse primula’s in de winkelkar om de huiskamer op te fleuren. Niet voor in de tuin? “Nee joh. Nog niet. Veel te koud.”
Lees ook:
Wil je wekenlang bloeiende bollen? Probeer de lasagne-methode!
Vroege bolgewassen zoals winterakoniet, sneeuwklokjes, sneeuwroem en krokusjes zijn van levensbelang voor vroeg-uitvliegende bijen, hommels en vlinders.
Een groene tuin vol variatie: daar heb je een gezonde bodem voor nodig
Een tuin vol kleurrijke bloemen en zoemende bijen, die komt er niet zomaar. Pas als het krioelt van beestjes, wormen en micro-organismen in de tuinbodem, kan het bloeien en groeien beginnen.
Help vogels de winter door. Maar niet de lente.
Wie heeft ze niet in de tuin hangen: vetbollen, pindaslingers en zaadcontainers voor de tuinvogels. Lief bedoeld, maar volgens vogeldierenarts Jan Hooimeijer doen we daar soms meer kwaad dan goed mee.