Oudejaarsavond

Nationale Vuurwerk in Rotterdam afgelast vanwege slecht weer

Voorbereidingen voor het Nationaal Vuurwerk. In Rotterdam geldt een vuurwerkverbod, bij de Erasmusbrug wordt voor vuurwerkliefhebbers daarom een vuurwerkshow georganiseerd. ANP MARCO DE SWART Beeld ANP
Voorbereidingen voor het Nationaal Vuurwerk. In Rotterdam geldt een vuurwerkverbod, bij de Erasmusbrug wordt voor vuurwerkliefhebbers daarom een vuurwerkshow georganiseerd. ANP MARCO DE SWARTBeeld ANP

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat niet door vanwege het stormachtige weer. Op andere plekken gaan vuurwerkshows door de harde wind ook niet door. Hoe kijkt de politie naar het weerbericht?

Tim van der Pal

Het is vandaag, met bijna 15 graden, de warmste oudejaarsdag ooit gemeten. Dat is voor de politie geen prettig vooruitzicht. “Het is in potentie gevaarlijk”, zegt Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie. Als het buiten warm en aangenaam is, blijven mensen ‘s nachts langer op straat hangen. Ervaring leert de politie dat er dan vaker ‘gedoe’ ontstaat. Ook de harde wind is niet ideaal, vuurwerk kan omwaaien of moeilijker ontbranden. En waar waait zo‘n vuurpijl heen?

Gaat niet door

Verschillende gemeenten laten daarom vuurwerkshows niet doorgaan. Zoals Katwijk aan Zee, Apeldoorn, Zoetermeer, Hilversum en het Friese Akkrum. De burgemeester van Zoetermeer zegt: “Het is onverantwoord om de vuurwerkshows door te laten gaan. Dat geeft een te groot risico voor omwonenden en toeschouwers.”

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat ook niet door vanwege het stormachtige weer. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Lange tijd was het onduidelijk of de vuurwerkshow in het centrum wel of niet door kon gaan, maar vanwege het weer is het te gevaarlijk, aldus de woordvoerder.

De vuurwerkshow op de A’DAM Toren gaat ook niet door vanwege de harde wind. De show waaraan ook 600 drones meedoen, is verplaatst naar maandagavond. De show op het Museumplein in de binnenstad is ook afgelast.

Weer gooit roet in het eten

Ook op andere plaatsen zoals Deventer en Weesp ging zaterdagmiddag alsnog een streep door de vuurwerkshow. Zoetermeer besloot de geplande vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling al eerder van het programma te schrappen. In Hilversum werden ook al twee vuurwerkshows voor zaterdagavond afgelast, en in Apeldoorn gaat een drone- en lasershow niet door, omdat de laserstralen volgens de gemeente door het slechte weer niet te zien zijn.

Tilburg annuleerde de professionele vuurwerkshows in de Piushaven en in het Reeshofpark. “Een teleurstelling maar noodzakelijk”, zegt burgemeester Theo Weterings over dat besluit. Hij roept Tilburgers op voorzichtig te zijn met het afsteken van vuurwerk. “De risico’s dat er iets misgaat zijn groot tijdens deze onstuimige jaarwisseling.” Ook de vuurwerkshows op het terrein van voetbalvereniging ASW in Waddinxveen (Zuid-Holland) zijn afgelast vanwege de harde wind, meldt organisator Visuality Shows zaterdag. In Groningen gooit het stormachtige weer vooralsnog geen roet in het eten.

Goed nieuws

Het natte weer is voor de politie wel goed nieuws. Zo gaat iedereen weer sneller naar binnen. Toch houdt De Meij van de politie rekening met een ‘heftige’ jaarwisseling. “Dit is het eerste jaar dat er weer van alles kan na de coronajaren.” De politie-inzet is daarom maximaal, zegt De Meij. Er is nu al drie keer zoveel vuurwerk in beslag genomen in vergelijking met vorig jaar. “We maken ons veel zorgen over de kracht van het illegale vuurwerk, het is enorm toegenomen. Het lijkt soms wel of je in een oorlogsgebied zit.”

Tegen Nu.nl zegt de politie-coördinator overigens dat handhaving van het vuurwerkverbod ‘geen prioriteit’ heeft. Een boete voor knalvuurwerk, of voor iets afsteken in de verkeerde zone is ‘niet waarschijnlijk’.

Warmste oudejaarsdag ooit

Het is officieel de warmste oudejaarsdag die ooit is gemeten, meldt Weeronline. Het werd in De Bilt om 11.10 uur 14,5 graden. Daarmee is het record van vorig jaar gebroken. Op oudejaarsdag 2021 werd het 14,4 graden in De Bilt. De temperatuur loopt vandaag mogelijk nog wat verder op.

In het zuiden van het land is het nog veel zachter, met temperaturen van 15 tot 17 graden. Het weerbeeld is herfstachtig: met bewolking, wind en regen.

Het is al de vierde keer deze eeuw dat het record voor oudejaarsdag wordt aangescherpt, aldus Weeronline. De eerste keer was in 2006 met 12,3 graden, daarna volgden 2017 met 13,7 graden, 2021 met 14,4 graden en nu dus 2022.

De verwachting is dat het op nieuwjaarsdag ook recordwarm wordt. Nu staat het officiële record nog op 13,2 graden, aldus Weeronline. Landelijk werd in Maastricht de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten bij een temperatuur van 15,1 graden. Beide records werden vorig jaar neergezet.

Lees ook:
Niet vuurwerk, maar alcohol is het probleem op de spoedeisende hulp
De schadelijke gevolgen van alcohol worden steeds zichtbaarder. De kosten nemen toe, meer ziekten zijn te linken aan alcohol en de spoedeisende hulp ziet meer ‘alcoholletsel’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden