ReportageWijk bij Duurstede

Nagelbijtende campingeigenaren zien seizoen mislukken

“Normaal hebben wij in deze tijd van het jaar al zo’n zeventig procent bezetting, en kijk nu eens.” Camping 't Boomgaardje nabij Wijk bij Duurstede staat bijna helemaal leegBeeld Koen Verheijden

Het kampeerseizoen in Nederland is nog maar net begonnen en voor veel campingeigenaren is het dit jaar nagelbijten. Velen vrezen een compleet verloren voorseizoen en financiële misère.

‘Kampeerders hier melden’, staat er op het bordje aan de gevel van de boerderij. Maar kampeerders zijn er nu nauwelijks bij camping ’t Boomgaardje in het buitengebied van Wijk bij Duurstede.

“Normaal hebben wij in deze tijd van het jaar al zo’n zeventig procent bezetting, en kijk nu eens.” Campingeigenaar Joop Mocking wijst naar het kampeerveld achter zijn boerderij. Dan, sip: “Van onze 35 plaatsen zijn er maar een stuk of zes, zeven bezet. Dat doet je qua bezetting en inkomen toch het ergste vrezen voor de toekomst.”

Gezondheid boven alles

In de hagen tussen de lege kampeerplaatsen kwetteren vogels in de lentezon, die schuchter tussen de wolken door kijkt. In de verte glijden binnenvaartschepen door het Amsterdam-Rijnkanaal. Het Hollandse uitzicht over de weilanden en boomgaarden in de buurt is schilderijwaardig.

’t Boomgaardje is een minicamping die het hele jaar open is. Mocking bestiert de camping al 22 jaar samen met zijn vrouw Marijke. Zij heeft woensdag de toiletten schoongemaakt. “Voorlopig voor de laatste keer”, zegt ze. Ze hebben het gebouw op slot moeten doen. “Ik houd me strikt aan de regels van de overheid. Gezondheid gaat boven alles”, zegt haar man.

Premier Rutte kondigde eerder deze week aan dat ook gemeenschappelijke ruimtes op campings gesloten moeten worden om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat recreatieruimtes en sanitairgebouwen dicht moeten. “Dat is de ellende”, zegt Marijke Mocking. “Je kunt nu alleen nog maar gasten ontvangen die zelfvoorzienend zijn, dus in caravans of campers met een eigen douche en toilet.”

Een van hen is Gert-Jan van Bennekom, een uitvaartverzorger die vanwege privé-omstandigheden al sinds november op deze camping staat. Hij staat voor zijn caravan zijn kleding te strijken. “Dat deed ik eerder in het recreatiegebouw, samen met de was en m’n afwas. Dat het nu dicht is vind ik jammer maar begrijpelijk. Gelukkig is het hier lekker vrij en rustig, en kan ik wel een frisse neus halen.”

De bijna verlaten camping ’t Boomgaardje bij Wijk bij Duurstede. Campinggast Gert-Jan van Bennekom strijkt buiten de was omdat de recreatieruimte eergisteren gesloten moest worden. Links: campingeigenaar Joop Mocking.Beeld Koen Verheijden

Terugbetalingen en vergoedingen

Het jaar leek zo goed te beginnen voor ’t Boomgaardje en veel andere campings in Nederland. In januari en februari werd er al volop geboekt. “Toen eind februari, begin maart, de ernst van de coronacrisis echt begon door te dringen, regende het bij ons ineens afzeggingen”, vertelt Mocking. “Ik heb iedereen terugbetaald, want onze gasten hebben ook geen schuld aan deze crisis en ik wil onze goede reputatie hoog houden. Gelukkig hebben we nog wat vet op de botten, maar de coronacrisis is voor ons echt een klap in het gezicht.”

Dat de sanitairgebouwen dicht moeten terwijl campings zelf wel open mogen blijven is verwarrend, vinden veel campingeigenaren, want hoe kun je nu een camping draaiende houden als je gasten niet naar het toilet kunnen? Daar komen de regionale verschillen nog bij. Sommige veiligheidsregio’s hebben de bevoegdheid om campings en andere recreatiebedrijven geheel te sluiten. In onder meer Zeeland, het noorden van Noord-Holland en in Twente is dit het geval.

Omdat veel andere campings niet officieel gesloten zijn, komen de eigenaren ook niet in aanmerking voor de vergoeding via het Noodloket, de regeringsmaatregel om in nood verkerende ondernemers een tegemoetkoming te geven van 4000 euro.

“Dat we open mogen blijven lijkt op een uitvlucht van de overheid om aan campingondernemers niks uit te hoeven keren en dat stoort me ontzettend”, zegt Mocking. “Wij zouden het erg op prijs stellen als de regering ons ook tegemoet zou komen.”

In de buurt van een paar 160 jaar oude perenbomen staat Ric de Jong, zzp-leraar in het speciaal voortgezet onderwijs. Hij werkt een paar dagen per week vanuit zijn caravan en dat bevalt hem goed. “De paar mensen die hier zijn spreek je wel, dus dat is wel gezellig”, zegt De Jong. Hij wijst op campingeigenaar Mocking. “Tegelijkertijd kan ik deze man ook een beetje helpen door hier een aantal weken te staan. Dat wil de overheid toch ook, dat mensen elkaar een beetje helpen?”

Lees ook:

Tientallen miljarden voor de economie: een ongekend noodplan voor een ongekende situatie

Het kabinet trekt tien tot twintig miljard euro uit om de ergste economische nood te leningen. Of zonodig meer. Een overzicht van de maatregelen.

Coronavirus heeft wellicht veel meer mensen besmet, en dat is goed nieuws

Doordat het coronavirus ook kan besmetten zonder koorts te veroorzaken, blijft het vaak onopgemerkt. Zo kon het dat patiënt 0 helemaal niet de eerste coronabesmetting in Nederland was, zegt onderzoeker Jan Kluytmans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden