Zorgplicht

Nabestaanden slachtoffer tramaanslag Utrecht klagen vervoersbedrijf aan

Nabestaanden en belangstellenden tijdens de herdenking van de tramaanslag, die zaterdag vier jaar geleden plaatsvond. Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein in 2019 schoot Gökmen T. in en rondom een sneltram vier mensen dood.  Beeld ANP
Nabestaanden en belangstellenden tijdens de herdenking van de tramaanslag, die zaterdag vier jaar geleden plaatsvond. Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein in 2019 schoot Gökmen T. in en rondom een sneltram vier mensen dood.Beeld ANP

Nabestaanden van één van de slachtoffers van de dodelijke tramaanslag in Utrecht willen vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie aansprakelijk stellen voor zijn overlijden. Dat werd bekendgemaakt op de herdenking zaterdag.

Robin Goudsmit

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht is zaterdag de aanslag in een tram op 18 maart 2019 herdacht. Op de ochtend van die datum schoot Gökmen T. vier mensen dood. Burgemeester Sharon Dijksma noemde de tramaanslag “voor altijd een wond op de ziel van Utrecht”. In het publiek waren honderden nabestaanden, hulpverleners, getuigen en andere betrokkenen.

Vanmorgen werd bekend dat nabestaanden van Rinke Terpstra (49), één van de vier dodelijke slachtoffers, het vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie aansprakelijk willen stellen. De nabestaanden voeren aan dat de bestuurder van de tram de deuren niet kon openen, omdat het vervoersbedrijf dat voorschreef. Volgens de advocaat van de nabestaanden hebben Qbuzz en de provincie niet voldaan aan de zorgplicht die zij hebben.

Op beelden van veiligheidscamera's is vastgelegd hoe Terpstra ten tijde van de aanslag samen met een andere passagier een raam van de tram intrapte. Hij liet eerst andere mensen ontsnappen, waarna hij zelf geraakt werd en ter plekke overleed. Door mensen die de aanslag overleefden, werd Terpstra geroemd als held.

In 2021 verscheen er al een kritisch rapport over de tramaanslag. Daaruit bleek dat dader Gökmen T. kort voor de aanslag nog vastzat in de gevangenis van Lelystad. Daar had hij een bewaker een kopstoot gegeven. Van die kopstoot was de rechter echter niet op de hoogte, waardoor Gökmen T. vrij kon komen.

Lees ook:

Hoe tal van ambtenaren wisten van de radicaliserende, agressieve Gökmen T., maar hij toch vrijkwam

Voorafgaand aan de aanslag in Utrecht, bij de opsporing van schutter Gökmen T. en daarna lieten instanties steken vallen. Vijf belangrijke momenten waarop het misging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden