Toeristen vergapen zich aan prostituees op de Wallen.

Reportage De Wallen

Naar de Efteling of de Wallen?

Toeristen vergapen zich aan prostituees op de Wallen. Beeld Olaf Kraak

Het is te druk, vinden ook de ondernemers in de oude binnenstad. Maar de prostitutie verplaatsen, is niet de oplossing.

“Esta, mira!”, “Kijk daar!” Een Spaanse toeriste die achter een gids aan door de Sint Annendwarsstraat in Amsterdam wandelt, wijst haar reisgenoten op een raam waar een prostituee haar diensten aanbiedt. Vroeg op de avond wemelt het overal op de Wallen van de toeristen. Ze spreken in tientallen talen, steken selfiestokken in de lucht en kijken nieuwsgierig hoe schaars geklede vrouwen poseren in rood licht. Grote posters waarschuwen de toeristen dat het niet is toegestaan foto’s van ze te ­maken. Respecteer de sekswerkers, staat er in het Engels.

De Wallen trekken elk jaar zo’n drie miljoen bezoekers, becijferde de ondernemingsvereniging Oudezijds Achterburgwal in 2018. Dat verreweg de meeste van hen niet komen om gebruik te maken van de diensten van de sekswerkers, heeft iets ongemakkelijks, vindt ook Joe Olsen (29) uit New York. “Probeer je eens voor te stellen dat op welke werkplek dan ook allemaal mensen je de hele dag zouden aangapen, en je ziet meteen hoe gek het eigenlijk is”, zegt hij. Maar of het sluiten van de gordijnen, zoals Halsema nu overweegt, echt effect zal hebben op de toeristenstroom, betwijfelt Olsen. Hij en zijn vriendin ­komen ook gewoon om de kerken en andere bijzondere gebouwen te ­bekijken. Een rondje door de Rosse Buurt zouden ze toch wel maken.

Dildo in het gezicht

Toch is het overduidelijk dat er iets moet gebeuren. Want dat lang niet alle toeristen komen om rustig rond te lopen, merken vooral de ­ondernemers in het gebied. De werknemers in de grillroom, de tabakswinkel en de seksshop: zonder uitzondering hebben ze gehoord over de plannen van Halsema om de overlast op de Wallen aan te gaan pakken. En hoezeer ze wat inkomen ­betreft ook afhankelijk zijn van toeristen, ze weten ook dat die vaak verantwoordelijk zijn voor de overlast.

“Het ergst zijn de Engelse vrijgezellenfeesten”, vertelt Rogier Spee­kenbrink (45) van Erotic Discount Center. “Die lui zijn zo onbeschoft. Ze pakken gewoon een dildo en duwen die in elkaars gezicht, of zetten een pruik op. Als ik in Londen naar Harrods ga, doe ik dat toch ook niet?” Terwijl hij praat helpt hij af en toe een klant. “Veertig euro is goed hoor”, zegt hij tegen een Amerikaan die twee lingeriesetjes afrekent. Op het scherm van de kassa staat 40,35.

Speekenbrink zag in de ruim tien jaar dat hij op de Wallen werkt veel veranderen. “Toen ik hier net werkte, was het veel rustiger qua ­bezoekersaantallen. Er kwamen minder mensen, maar er waren er meer die wat kochten.” Waarmee hij maar wil zeggen dat in zijn sector een beetje privacy de verkoop goed doet. En dat geldt overigens ook voor de klandizie van de sekswerkers in de ramen rond de winkel. “Soms staat er zo’n grote groep toeristen met een gids wel een minuut of twintig ergens voor een raam te praten. Dan gaat er echt geen klant meer komen hoor. Die willen toch een beetje anoniem naar binnen en naar buiten kunnen.”

Toegangspoortjes

Toch voelt Speekenbrink er ook niets voor om de prostitutie te verplaatsen naar elders in de stad, zoals een van de andere scenario’s die nu op tafel liggen voorschrijft. “Hier is veel sociale controle”, zegt hij. “Overal hangen camera’s en de meiden hebben binnen een alarmknop. Als een klant vervelend is, kunnen ze die indrukken en dan gaat buiten een toeter af.”

Nee, hij zou willen dat de ­gemeente een andere oplossing ­onderzocht. “Ik heb gehoord dat ze in ­Venetië toegangspoortjes hebben neergezet en dat toeristen straks moeten betalen om de stad in te kunnen.” Het trekt Speekenbrink dat je daarmee ook kunt controleren hoeveel mensen tegelijk rondlopen. “Vol is vol. Dat lijkt me hier ook niet verkeerd. Met name in de zomer.

In een museum moet je toch ook ­betalen? En dit is een toeristische ­attractie geworden. Het is inmiddels: gaan we vandaag naar de Efteling, Keukenhof of een dagje naar de Wallen? Arme meiden.”

Lees ook:

Amsterdam wil overlast door raamprostitutie aanpakken

Burgemeester Halsema wil overlast op de Wallen terugdringen. Daarvoor is ze bereid de gordijnen te sluiten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden