null Beeld

St. Ignatiusgymnasium

Na tachtig jaar hangt ‘Benjamin voor Jozef’ weer op zijn oorspronkelijke plek

Somajeh Ghaeminia

Leerlingen van het Amsterdamse St. Ignatiusgymnasium trapten de eerste week van het nieuwe schooljaar af in verwondering. Op een brug die twee delen van het gebouw aan elkaar verbindt hangt op 2,5 meter hoogte ineens een gigantisch schilderij: Benjamin voor Jozef van kunstenares Josina Knap (1900-1991). Een indrukwekkend groot werk met een gelaagd verhaal, zegt de rector van de school Bert Schuller. “De leerlingen keken hun ogen uit.”

Tot 1941 hing het imposante doek op nagenoeg dezelfde plek, maar dan in de toenmalige christelijke HBS. De Duitse Sicherheitsdienst nam het mee, voordat het gebouw drie jaar later door de geallieerden werd gebombardeerd.

In het depot

Nadat het kunstwerk weer boven water kwam, schonk de familie van de kunstenares het schilderij aan het Bijbels Museum in Amsterdam. Daar heeft het jaren gehangen, totdat het bij een herinrichting in het depot belandde. Het schilderij is later weer aangeboden aan de familie, maar die stelde voor om het doek terug te brengen naar de plek waar het oorspronkelijk hing en waar het getuige was van een roerige geschiedenis.

Na 81 jaar is het doek nog altijd actueel en van waarde voor de leerlingen, zegt Schuller. Benjamin voor Jozef krijgt daarom niet alleen een plek aan de muur maar ook in het onderwijs aan de jongste generatie. “De verbeelding van het bijbelverhaal gaat over fouten mogen maken, berouw tonen en daarvan leren. Dat is heel belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind.”

Lees ook:

Is dit vloektablet de oudste tekst ooit waar de God van de Bijbel op staat?

Archeologen hebben een bijzonder oud tekstfragment gevonden bij de Palestijnse stad Nablus. Er is een driedubbele vloek op te lezen. En misschien is het wel de oudste tekst waarin de God van de Bijbel voorkomt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden