ReportageBuitensporten

Na maanden weer samen trainen: ‘Hoe zit het met jullie coronakilo’s?’

Ook het eerste vrouwenteam van VVIJ in IJsselstein mag weer samen trainen.  Beeld Werry Crone
Ook het eerste vrouwenteam van VVIJ in IJsselstein mag weer samen trainen.Beeld Werry Crone

Het eerste vrouwenteam van VVIJ uit IJsselstein mocht deze week voor het eerst weer trainen. ‘Moeten we een voorstelrondje doen?’

Thomas Sijtsma

Trainers Leonard van den Houten (53) en Rob Jansen (54) kijken elkaar lachend aan bij het begin van de training. Ze proberen de aandacht te trekken door te spreken van ‘een historisch moment’ na maanden zonder voetbaltraining, maar de vijftien vrouwen van de eerste selectie van VVIJ hebben bij de dug-out alleen oog voor elkaar. Sinds november hebben ze elkaar niet meer gezien. De jubelstemming is vanaf het parkeerterrein van de club met 1300 leden al hoorbaar.

De openingsvragen van Van den Houten worden daarna beantwoord met lachsalvo’s. “Hebben jullie de weg naar de club kunnen vinden? Moeten we een voorstelrondje doen? Hoe zit het met jullie coronakilo’s?”

Blind enthousiasme

De selectie is vrijwel compleet, een voetbalster ontbreekt door een ongeluk met de kat. Iedereen wil graag weer partijtje spelen, tussen de lijnen hoeft niemand zich aan de afstandsregel te houden. Op een ander veld van VVIJ komt een twintiger met blind enthousiasme met zijn voetbaltas naar een elftal toegelopen. Hij is zo verheugd dat hij weer mocht trainen met ploeggenoten, dat hij zich in de dag heeft vergist. Voor deze ene keer mag hij meedoen met dit team.

Sinds de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte vorige week verheugen teamsporters door het hele land zich op de gezamenlijke trainingen. Maar voetballers van 27 jaar en ouder zijn voorlopig nog buitengesloten van groepstrainingen. Boa's gaan ook toezien op naleving van die regel, zo is deze week aangekondigd. De maatregel splijt veel teams bij buitensportverenigingen dwars doormidden. Daar hebben de vrouwen van VVIJ 1 geen last van. In dit jonge elftal zit niemand boven die leeftijdsgrens.

Honger naar de bal

Brecht van den Burg (18) en Bo Zwezerijnen (19) hadden beiden vooral honger naar de bal. “Ik ging van twee keer trainen en een keer een wedstrijd per week naar helemaal niks”, zegt Van den Burg als ze tijdelijk uit de passoefening stapt. “Hier samen zijn heb ik zo gemist. In het begin van de lockdown probeer je dan nog te hardlopen, maar dat werd steeds minder. Uiteindelijk was ik alleen maar bezig met mijn Pabo-opleiding. Dat vrat energie.”

Voor Zwezerijnen was de winter zonder voetbal en teamgenoten een nare periode. “Ik had niks te doen omdat ik in een tussenjaar zit. Daarom was ik veel thuis en zag ik alleen af en toe een vriendin één op één. Om me heen hoorde ik van meer jongeren dat ze neerslachtig werden. Daarom is het heerlijk om hier weer met de meiden te staan. Dan voel je pas hoe belangrijk voetbal is.”

Binding waarborgen

Jansen en Van den Houten waren bang dat het team in coronatijd uit elkaar zou vallen. Via de appgroep probeerden ze contact te houden. “Geweldig dat ze er allemaal weer zijn”, zegt Van den Houten, uitkijkend op de groep vrouwen. “Op normale trainingen mag het er meestal wel wat serieuzer aan toe gaan, maar vandaag mogen ze afgeleid zijn. Ze hebben maanden in te halen.”

Op het veld is de lach van Zwezerijnen na maanden van somberheid weer terug. “De lente en het voetbal stemmen mij vrolijk. Nu de kroegen nog open.”

Lees ook:

Meeste contactberoepen weer aan de slag, jongeren mogen weer sporten in teamverband

Niet alleen de kappers, ook andere contactberoepen zijn vanaf deze week weer toegestaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden