Eindexamens

Na een grillig eindexamenjaar kan nu eindelijk de vlag uit (of hopelijk binnenkort)

Arjan Hut heeft net gehoord heeft dat hij is geslaagd voor zijn havo-examen aan het Drachtster Lyceum. Beeld Patrick Post
Arjan Hut heeft net gehoord heeft dat hij is geslaagd voor zijn havo-examen aan het Drachtster Lyceum.Beeld Patrick Post

Zonder de versoepelingen was het eindexamen dit jaar ‘een slagveld’ geworden, ziet examencoördinator Peter Smit van het Drachtster Lyceum Singelland. “Er waren meer leerlingen die zwak gescoord hebben.”

Niet lager dan een 4 en niet hoger dan een 8, schatte havo-leerling Arjan Hut zijn cijfer voor zijn geschiedenisexamen enkele weken geleden in de examenrubriek van Trouw in. Het werd ongeveer een 7. “Al mijn cijfers waren een 7 of hoger, maar in alle opwinding ben ik het exacte cijfer even vergeten”, zegt Arjan.

Hij slaagde donderdag voor zijn examen aan het Drachtster Lyceum Singelland, samen met 79 procent van de andere kandidaten. Nog zo’n vijftig klasgenoten waren donderdag niet van hun examens af: zij hebben die over meerdere tijdvakken gespreid of mogen een extra herexamen doen.

Examens nog uitgesmeerd tot half juli

Dit jaar dus geen vlaggenzee aan de huizen van middelbare scholieren, want in hun door corona geplaagde examenjaar zijn er allerlei maatregelen genomen om de examens uit te smeren tot aan de zomervakantie half juli. Ook mogen ze het cijfer van een vak wegstrepen (behalve van Nederlands, Engels of wiskunde) om toch te slagen.

“Was dat niet gebeurd”, zegt examencoördinator Peter Smit van het Singelland, “dan was het examen een slagveld geworden.” Nu verwacht Smit aan het eind van de rit toch op een normaal percentage geslaagden uit te komen. “De leerstof die onvoldoende verwerkt is, zal in het hoger onderwijs moeten worden ingehaald.”

Het examen geschiedenis was het moeilijkste examen van het jaar voor de havo, zegt Smit. “Een n-term van 1,8 is hoog, en betekent dat een docent aanzienlijk soepeler mag nakijken.” Het College voor Toetsen en Examens stelt de nakijktermen meestal op door de examenresultaten te vergelijken met die van eerdere jaren. Maar omdat vorig jaar geen centraal eindexamen gehouden werd, en dit zo’n grillig schooljaar was, leek dat nu niet eerlijk. Daarom zijn leerlingen dit jaar onderling vergeleken: “En dat leverde een veel diverser beeld op dan normaal”, zegt Smit. “Er waren meer leerlingen die echt veel minder goed gescoord hebben.”

Arjan Hut die net hoort dat hij is geslaagd voor zijn Havo-examen aan het Drachtster Lyceum Singelland. Beeld Patrick Post
Arjan Hut die net hoort dat hij is geslaagd voor zijn Havo-examen aan het Drachtster Lyceum Singelland.Beeld Patrick Post

“Bij Engels verwachtte ik toch een hoger cijfer,” geeft Arjan toe. “Na het examen had ik mijn antwoorden gecontroleerd en het kwam toen op een 9 uit. Daar zit ik met mijn 8,4 net onder, maar ik ben eigenlijk heel tevreden met mijn cijfers .” Aanstaande zondag viert Arjan het met een barbecue in de tuin. “Dan komen er ook vrienden die nog door moeten. Dat is wel jammer, maar wellicht is de barbecue wel een hart onder de riem voor ze, zodat ze nog even kunnen blokken en daarna in het tweede tijdvak geslaagd zijn.”

Examenkandidaten Nienke en Noa moeten nog door

‘Ik had niet het gevoel dat ik het goed beheerste’

Nienke (17, havo)

“Ik wist eigenlijk niet dat ik donderdag al uitslag zou krijgen,” zegt Nienke (17), een havist uit Zutphen. “Ik denk dat ik pas voel dat ik geslaagd ben als ik 2 juli wordt gebeld.” In tijdvak twee doet Nienke nog examen in aardrijkskunde, Duits, Nederlands en biologie. Er werd veel van leerlingen verwacht tijdens de laatste anderhalf schooljaren in coronatijd en dat woog haar zwaar. “Het zorgde voor stress. We behandelden veel examenstof en ik had niet het gevoel dat ik het goed beheerste,” zegt de leerlinge. “Ook al krijgt bijna iedereen bij mij op school donderdag te horen of ze geslaagd of gezakt zijn, ik vind het niet erg om te wachten. Donderdag ga ik toch naar school om hen alvast te feliciteren.”

‘Mijn vriendinnen liggen al te zonnen’

Noa (17, vwo)

Noa (17) uit Leiden krijgt ook later te horen of ze geslaagd is voor haar vwo eindexamen. “2 juli is echt een stuk later en als ik dingen moet herkansen, ben ik pas de 15de geslaagd voor mijn vwo. Mijn vriendinnen liggen te zonnen en ik zit nog zenuwachtig te blokken voor Latijn, natuurkunde en Engels.” Noa had erop gerekend dat ze alles in het eerste tijdvak zou doen om net als de meeste van haar vriendinnen op donderdag al te slagen zodat ze nu op examenreis naar Albufeira konden. Maar toen viel ze een week voor de eerste examens van een paard en kon zich door een hersenschudding niet meer goed concentreren. “Het is heel fijn dat ik nog kon spreiden, maar het is ook wel zwaar om zo’n lange periode te stressen over je examens. Gelukkig ben ik niet alleen. Met mijn vriendinnen ga ik later nog op examenreis en het helpt dat er meer leerlingen nog bezig zijn. Ik had alleen geen keus.”

Ook prinses Amalia is geslaagd – cum laude

Ook op Paleis Huis ten Bosch kon de vlag uit, inclusief schooltas. De driekleur werd gehesen door prinses Amalia zelf, die even daarvoor hoorde dat ze was geslaagd voor haar eindexamen gymnasium. De oudste dochter van koning Willem-Alexander haalde een gemiddeld examencijfer van hoger dan een 8. Cum laude, met lof, dus. De 17-jarige Amalia gaat niet meteen studeren. Ze gaat eerst reizen, ‘de wijde wereld verkennen’, zei ze eerder.

Lees ook:

Arjan in ‘Het eindexamen’

Het geschiedenisexamen bevatte veel moeilijke woorden. Gelukkig had Arjan (16) zijn woordenboek bij zich.

Valentijn in ‘Het eindexamen’

Het is weer zweten voor de eindexamens, maar Valentijn (16) heeft wel een zes gehaald, denkt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden