Nederland op slotEmiel Hakkenes

Na de repetitie ontsmet de organist het klavier

Organist Sietze de Vries. Beeld Emiel Hakkenes
Organist Sietze de Vries.Beeld Emiel Hakkenes

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Musicus Sietze de Vries verbouwt zijn orgel.

Emiel Hakkenes

Niezijl in het Westerkwartier heeft 450 inwoners, vijf bruggen en drie kerken waar op zondag de eredienst niet meer plaatsvindt. In een ervan, de vroegere vrijgemaakte, woont musicus Sietze de Vries. “Mijn grootvader was hier koster. En mijn vader bespeelde het orgel.”

Dat doet De Vries (47) zelf ook. Hij geeft concerten van Porto tot Kopenhagen en doceert aan het conservatorium in Groningen. De Martinikerk in de stad is zijn tweede thuis.

In Niezijl, twintig kilometer verderop, heeft hij van de oude kerkzaal een muziekzaal gemaakt. Tegen alle wanden staan orgels, harmoniums en klavecimbels. Op een tafel middenin de ruimte liggen beitels en gereedschap dat doet denken aan een tandarts. De Vries wijst: samen met een orgelbouwer is hij druk doende het originele orgel uit de kerk van zijn voorouders om te bouwen tot een instrument naar zijn smaak. De orgelbouwer is aan het stemmen, door de zaal klinkt eindeloos dezelfde toon.

“Overal en nergens heb ik orgelpijpen vandaan gehaald”, glundert De Vries. “Nu heb ik er tijd voor, want al mijn concerten zijn afgelast.” Vandaag had hij in Berlijn zullen spelen. “Door corona ben ik de helft van mijn inkomsten kwijt.”

En de schade had nog groter kunnen zijn, zegt De Vries, als hij zich een paar jaar geleden niet aan het conservatorium had verbonden. “Nu kan ik de hypotheek nog betalen.”

We nemen plaats in wat De Vries zijn studio noemt: een kamer met kasten vol bladmuziek, een piano en een digitaal orgel - eigenlijk een computer die orgelklanken nabootst.

Hij haalt koffie. Zijn vrouw Sonja, zegt hij, díe heeft het pas zwaar deze lockdown. Hij mag zelf tenminste nog lesgeven aan drie studenten tegelijk (“na afloop ontsmetten we de klavieren”), maar zij - zij kan niet eens repeteren met het meisjeskoor dat ze leidt. De vorige lockdown viel zelfs samen met het seizoen van de Matthäus Passion, de toptijd voor het koor. “Dan heb ik als einzelgänger weinig te klagen.”

Hij hoopt zelfs, zegt De Vries, dat deze periode hem een nieuw publiek oplevert. “Ik zendt concerten nu uit via internet. Sommige mensen zien voor het eerst wie het orgel bespeelt.” Lastig was wel dat camera’s en microfoons een tijdlang volledig uitverkocht waren. “Iedereen wil streamen.”

We lopen de muziekzaal in. De Vries neemt plaats achter een klavier. Dit instrument, vertelt hij, kreeg hij gedoneerd van een orgelliefhebber op leeftijd. “De man is 95. Hij kan niet wachten om te horen hoe het hier klinkt. Maar voordat hij kan komen, moet hij eerst gevaccineerd zijn.”

De organist doet uitgeleide. Uit het Niezijlsterdiep stijgt het vroege voorjaar op. Omdat musiceren zijn werk is, zegt De Vries, mag hij zich ’s avonds op straat begeven. “In Groningen was het nog nooit zo stil in de stad”, zegt hij. “Maar dan klinkt het orgel van de Martini des te mooier.”

Verslaggever Emiel Hakkenes reist door Nederland en peilt de stemming.

Lees ook:

In Amersfoort missen de apen het mensenkijken

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Dierverzorger Willem Verdonck ziet dat leven en dood altijd doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden