Lintje Ivan Wolffers

Na de dood van haar man vraagt de staat Marion Bloem zijn lintje terug te sturen

Ivan Wolffers en Marion Bloem bij het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg in 2015. Beeld Michiel Wijnbergh, ANP
Ivan Wolffers en Marion Bloem bij het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg in 2015.Beeld Michiel Wijnbergh, ANP

Marion Bloem is verontwaardigd omdat ze nog geen twee maanden na het overlijden van haar man al een verzoek kreeg zijn koninklijke onderscheiding terug te sturen. Het lintje blijft altijd eigendom van de staat.

Eline van Suchtelen

Schrijfster Marion Bloem was verbaasd. Zeven weken na het overlijden van haar man Ivan Wolffers lag er een brief op de mat. Afzender: Kanselarij der Nederlandse Orden. Of Bloem het lintje van haar man op de bus kon doen. De retourenvelop zat er al bij.

“Als je je man verliest na 51 jaar, dan heb je al zoveel te regelen en wijzigen. Ik was dat lintje helemaal vergeten. Het was een kil ding dat er nog tussendoor kwam”, zegt Bloem.

Ivan Wolffers overleed op 7 oktober aan de gevolgen van prostaatkanker. De schrijver, hoogleraar en gezondheidsspecialist werd in 2009 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het was die dag dubbel feest in de familie. Bloem kreeg op dezelfde dag ook een lintje. Bloem en Wolffers wisten dat niet van elkaar. Hij zat in het complot om haar te verrassen, en vice versa.

Toen ze in de bijbehorende documenten lazen dat het lintje na overlijden terug moest, werd er hard gelachen. “’Hollandse kneuterigheid’, zei Ivan. We hebben er veel grappen over gemaakt.”

Er zijn ieder jaar mensen die het afkopen

De onderscheiding blijft eigendom van de staat. De bruikleen kan voor onbepaalde tijd worden verlengd, maar dat kost in het geval van Wolffers 415 euro. Er zijn ieder jaar mensen die het afkopen, zegt een woordvoerder van de kanselarij. Er komen weleens verontwaardigde reacties van mensen die het ongepast vinden dat het lintje terug moet. “Maar dat is geen schering en inslag.”

De reden hierachter zit in de vrees dat er anders een handel ontstaat in de onderscheidingen. Als een lintje terug komt, kijkt een expert of het na een opknapbeurt doorgegeven kan worden aan een volgend persoon. Als dat niet zo is, wordt het zilver en goud omgesmolten om er weer nieuwe onderscheidingen van te maken bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Bloem weet nog niet wat ze met het lintje van haar man gaat doen. Waar haar eigen lintje is, weet ze trouwens niet. “Die heb ik zo goed verstopt dat ik het niet meer kan vinden. Ivan was meer georganiseerd. Een paar dagen voor zijn dood haalde hij de onderscheiding nog tevoorschijn om te laten zien aan de kleinkinderen. Deze moet wel terug, zei hij lachend. Ik zei nog: Ze zullen er toch niet meteen om vragen?”

Lees ook:

In het voorportaal van de dood ging schrijver Ivan Wolffers alsnog op zoek naar zijn Joodse wortels

Ivan Wolffers, auteur van medische bestsellers en vele romans, gaat in zijn laatste boek op zoek naar de geschiedenis van zijn Joodse familie. ‘Eerder had ik er geen woorden voor.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden