Paasweekend

Na corona veel familieweekenden in Nederland, maar hoe hou je het leuk?

In Berg en Dal verblijft de familie Van Schaijk een lang weekend in het familiehuis op de Maikenshof. Beeld Koen Verheijden
In Berg en Dal verblijft de familie Van Schaijk een lang weekend in het familiehuis op de Maikenshof.Beeld Koen Verheijden

Dit paasweekend komen opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen weer bij elkaar, zien ook de verhuurders van groepsaccommodaties. ‘Het is een manier om de brozer geworden familiebanden aan te halen.’

Judith Harmsen en Cindy Cloin

Een fietstocht, een barbecue en samen logeren op de camping of in een grote boerderij: het paasweekend staat voor menig familie in het teken van een paar dagen ononderbroken samen zijn. De afgelopen twee jaar konden veel familieweekenden niet doorgaan vanwege corona, maar nu zoeken ooms, tantes, nichtjes, neefjes, kinderen en kleinkinderen door heel het land elkaar weer op.

Dat merken ook de verhuurders van groepsaccommodaties. Voor hen is met het aanbreken van het voorjaar een drukke periode begonnen. “We zitten weer op het niveau van voor corona, misschien is het zelfs wel wat drukker”, zegt bijvoorbeeld Henri Benneker van ’t Keampke, dat in Twente locaties verhuurt waar tot wel 32 personen kunnen slapen. “Veel weekenden zijn ook doorgeschoven. Dat zijn mensen die eigenlijk vorig jaar, of zelfs het jaar ervoor al hadden geboekt.”

Ook in Friesland, bij groepsaccommodatie Pollepleats rinkelt de telefoon voortdurend. “Je ziet dat mensen gewoon weer graag bij elkaar willen komen. Met name de lange weekenden rondom Pasen, Pinksteren en Hemelvaart zijn populair”, vertelt Christina Lycklama à Nijeholt. Regelmatig moet ze mensen teleurstellen. “Maar nu ze zien hoe druk het is boeken ze soms alvast voor volgend jaar.”

Broze familiebanden aanhalen

Het familieweekend lijkt populairder dan ooit. Cultuuronderzoeker Peter Jan Margry van het Meertens Instituut vindt dat niet verbazingwekkend. Hoewel er volgens hem geen onderzoek is gedaan naar het fenomeen, denkt hij wel te weten waarom zoveel families het prettig vinden om samen een paar dagen weg te zijn. “Het is een manier om de brozer geworden familiebanden aan te halen”, zegt hij.

Hij vergelijkt het met de groeiende populariteit van het kerstfeest. “Vroeger was dat iets dat vooral in gezinsverband werd gevierd. Maar nu mensen steeds verder uit elkaar wonen en het ook drukker hebben zie je dat kerst belangrijker is geworden voor het onderhouden van de familieband.”

Dat dit voorjaar extra veel uitjes lijken te worden geboekt is vanuit dat perspectief niet meer dan logisch. “Er is echt wel een coronalink. Mensen hebben na twee jaar corona weer behoefte om bij elkaar te zijn en verhalen uit te wisselen.”

Beatrijs Ritsema geeft tips: zo blijft een familieweekend leuk

Leuk, zo’n weekend met de hele familie samen. Maar het kan soms best een opgave zijn. Voor je het weet spelen aloude patronen of nieuwe ergernissen de kop op. Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema raadt families aan om vooraf afspraken met elkaar te maken zodat er geen misverstanden, irritaties of erger ontstaan tijdens het weekend.

Catering

Laat je het weekend extern cateren door personeel, of verzorgen familieleden het eten zelf? Zelf verzorgen is een stuk goedkoper maar brengt veel meer werk met zich mee. Wie regelt de boodschappen, wie kookt en wie ruimt op? Maak afspraken hierover afspraken. Het avondeten nuttig je idealiter met z’n allen. Ga dit niet opsplitsen per gezin, want dan is de zin van het familieweekend weg. De overige maaltijden hoef je niet per se met z’n allen aan tafel te eten. Doe niet moeilijk over eten dat niet naar je smaak is, al kun je het natuurlijk wel laten weten als je bijvoorbeeld vegetariër bent.

Activiteiten

Het is belangrijk gezamenlijke activiteiten te ondernemen. De activiteiten moeten voor iedereen openstaan, maar zijn niet verplicht. Als mensen niet mee willen wandelen, volleyballen of spelletjes doen: geen probleem. Vrijwillige deelname is een groot goed.

Laat elkaar

Hoewel misschien verleidelijk, is het verstandig je niet te bemoeien met de opvoeding in elkaars gezinnen. Als ouders vinden dat hun peuter een middagdutje moet doen, laat ze hun gang gaan. Geef ook geen kritiek op klierende kinderen (leg je eigen kinderen gewoon in bed, als ze te moe zijn), familieleden die te veel alcohol drinken of andere tegenslagen. Los het zoveel mogelijk zelf op zonder druk op anderen uit te oefenen.

Mijd mensen die ergernis oproepen

Zijn er familieleden met wie je vaak van mening verschilt, bijvoorbeeld over vaccineren of politieke voorkeuren? Een lijst met verboden gespreksonderwerpen opstellen, is geen goed idee. Dat trekt te veel aandacht en dan gaan mensen er juist wel over praten. Probeer de mensen aan wie je je stoort enigszins te mijden. Ga niet naast mensen zitten van wie je weet dat ze ergernis bij je oproepen. Je kunt je beter bezighouden met de familieleden die je aardig vindt, met wie je plezier kunt hebben tijdens het weekend.

Ook de wetenschappelijke familie zoekt elkaar op

Dat geldt niet alleen voor families in de meest traditionele zin van het woord, zo merkt Margry zelf. “Ik ben wetenschapper en zie ook in mijn werk dat er grote behoefte is om conferenties te organiseren en bij elkaar te komen. In feite is ook dat een familie. Een wetenschappelijke familie.”

Herkenbaar voor de verhuurders, want behalve families melden zich bij hen ook allerlei andere groepen. Vrienden die een locatie zoeken voor een ‘mannenweekend’ bijvoorbeeld, zegt Kayleigh Stark van Recreatief.nl dat allerlei soorten uitjes aanbiedt. Of zakelijke klanten die een uitje willen organiseren voor het personeel.

Eén groep blijft wel nog achter, zegt Benneker van het Twentse ’t Keampke: zorgbehoevenden. Zijn organisatie heeft ook rolstoelvriendelijke locaties, die soms door zorgorganisaties worden gehuurd. Maar zij zijn nog wat voorzichtig, merkt hij. “Die mensen zijn natuurlijk wat kwetsbaarder”, zo verklaart hij dat zelf. “En ze zitten vaak lastig met personeel.”

Lees ook:

Tijdens familieweekend Van Schaik doet (bijna) iedereen mee met de zeskamp

Han (82) en Fien (79) van Schaik gaan elk jaar met hun kinderen en kleinkinderen op familieweekend. Na een coronapauze van twee jaar staan de mountainbikes, gourmetspullen en spelletjes weer klaar. ‘We doen niet zo moeilijk.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden