null

Evoluon

Na 33 jaar gaat het in het Evoluon weer over de toekomst

Beeld Fotostudio Fons Strijbosch

Het Evoluon in Eindhoven krijgt na 33 jaar weer een publieke functie. Het voormalige techniekmuseum van Philips opent morgen met de tentoonstelling RetroFuture, over toekomstdenkers van vroeger en nu.

Orkun Akinci

Aan de panelen van de iconische dakconstructie hangen ze: de mannen en vrouwen die door de geschiedenis heen, of nu, nadachten en droomden over de jaren die komen zouden. Een eregalerij, zo je wilt. Kijk, daar hebben we Nikola Tesla en George Orwell. Chriet Titulaer en Greta Thunsberg.

Leonardo da Vinci, Karl Marx, Walt Disney. Huh, Walt Disney? “Jazeker”, zegt Koert van Mensvoort. “Eeuwige jeugd was een belangrijk thema in zijn films.” De directeur van Next Nature is opgewonden. Het Evoluon wordt weer van de samenleving. Het iconische techniekmuseum van Philips, in 1966 door Frits Philips en Prins Bernhard geopend, deed sinds de sluiting 33 jaar geleden enkel nog dienst als congrescentrum. Vier jaar geleden deed Philips het als ruimteschip ogende gebouw van de hand, op voorwaarde dat de koper het aan het publiek zou teruggeven. “Gelukkig maar”, zegt Van Mensvoort, wiens organisatie het nu voor minimaal tien jaar heeft gehuurd. “Een hele generatie Eindhovenaren kent het gebouw alleen van buiten. Maar je wilt toch naar binnen als je hier langskomt?”

Voor de ingang staat een DeLorean, de auto met vleugeldeuren die bekend werd door de film ‘Back to the future’. ‘The future repeats itself’ luidt de tekst die bij binnenkomst groot op je afkomt. Als internationaal netwerk van toekomstdenkers laat Next Nature met de tentoonstelling RetroFuture zien hoe bepaalde voorspellingen steeds terugkomen. Van Mensvoort: “Dat de aarde vol is, bijvoorbeeld. Dat vond Aristoteles al. En bioloog Paul Ehrlich in de jaren zestig ook. We moeten op aarde constant omgaan met de uitdagingen die op ons afkomen. Het is interessant om te zien wat we kunnen leren van de toekomstbeelden van gisteren om vandaag beter te kunnen nadenken. Het Evoluon is een mooie plek om dat te laten zien. Het is 56 jaar geleden immers neergezet als plek van de toekomst.”

null Beeld

De tentoonstelling laat bijzondere toekomstbeelden uit het verleden zien. Sommige zijn uitgekomen, andere (nog) niet. Zoals die van een Japanse tekenaar die de klas van de toekomst toont, met een leraar op een scherm en robots die hardhandig de orde bewaken. Of het beeld van hele woonwijken die in de lucht hangen. En ook de Olympische Spelen op de maan zijn er nog niet van gekomen.

Sommige toekomstbeelden zijn optimistisch, andere somber. Tegelijk zet RetroFuture aan het denken. Is er bijvoorbeeld, ondanks de enorme capaciteit van bibliotheken, encyclopedieën en het internet, een grens aan wat we kunnen bewaren?

Van Mensveld, wiens ouders beiden bij Philips werkten, vindt het een plicht om jonge mensen te inspireren na te denken over een toekomst waarin ze zelf willen leven. “Het is treurig dat een jong persoon als Greta Thunberg de wereld in puin ziet opgaan. Het makkelijkste toekomstbeeld is dat waarin alles mis gaat. Het vergt daarentegen verbeeldingskracht om na te denken hoe je de toekomst naar je toetrekt. Het einde van de wereld is al keer op keer voorspeld. Die voorspellers hebben nooit gelijk gekregen.”

null Beeld Evoluon
Beeld Evoluon

Het is de bedoeling dat het Evoluon in 2025 een deels vaste expositie herbergt. Het thema ‘toekomstdenken’ blijft centraal staan. Want dat de wereld blijvend verandert, staat vast. Dat we moeten anticiperen op wat nieuwe technologie betekent voor mens en aarde, ook. Die maatschappelijke uitdaging zal nooit verdwijnen.

Van Mensvoort kan niet wachten totdat de eerste bezoekers morgen weer het Evoluon betreden. Natuurlijk vanwege de expositie, maar nog meer om het pand zelf. “Philips heeft het Evoluon in tijden van grote reorganisaties gesloten, maar eigenlijk kun je het niet maken om een gebouw met zo’n iconische architectuur dicht te houden voor de samenleving. Er zijn plannen geweest om hier een casino of discotheek van te maken. Dat wilde Philips gelukkig niet laten gebeuren met zijn erfgoed. Nu krijgt het weer een passende functie.” Waarbij de Next Nature-directeur één vlekje nog niet heeft kunnen wegpoetsen. “Het Evoluon is zodanig vergeten dat het zelfs zijn plekje in Madurodam is kwijtgeraakt. Ik hoop dat we daar binnenkort weer terugkeren.”

Lees ook:

Moet de wederopbouwarchitectuur tegen de vlakte? Niet doen, zegt deze architect

Met schaarse middelen en in een rap tempo werd het verwoeste land na de oorlog opgebouwd. Het resultaat wordt nu vaak saai en sfeerloos gevonden. Architect Wessel De Jonge vindt dat de wederopbouwarchitectuur meer waardering verdient.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden