Maand van de geschiedenis

Museum Wierdenland laat zien hoe hier ooit het dichtstbevolkte stukje prehistorisch ‘Nederland’ ontstond

null Beeld X
Beeld X

Tijdens de Maand van de Geschiedenis bezoekt Trouw een aantal kleinere exposities. Vandaag: Museum Wierdenland in Ezinge (Groningen).

Eric Brassem

Directeur Elise van Ditmars van Museum Wierdenland weet de bezoeker te verrassen. Eerste verrassing: “Ezinge is Nederlands oudste permanent bewoonde dorp”, zegt ze. Toen archeoloog Albert van Giffen de wierde (terp) waarop het dorp is gebouwd negentig jaar geleden grotendeels liet afgraven, stuitte hij op een boerderij uit de zesde eeuw voor Christus.

Tweede verrassing: “Ezinge is bekend bij archeologen tot in China”, zegt Van Ditmars. Opzien baarden niet zozeer de opgegraven potten, maar wel fibula’s (mantelspelden) en een Jupiterbeeldje – getuigen van contact met de Romeinen – en een vroeg-middeleeuws graf van twee paarden en een hond.

Het mooi verzorgde museumpje laat het allemaal zien, en ook hoe hier ooit het dichtstbevolkte stukje prehistorisch ‘Nederland’ ontstond. De bewoners hielden het droog op hun huiswierden, die samengroeiden tot dorpswierden. Na bedijkingen, vanaf de dertiende eeuw, werden de heuvels vaak afgegraven om met de vruchtbare grond armere gronden te bemesten (au!, denkt de archeoloog).

Tweeduizend jaar oude nagelreiniger Beeld Museum Wierdenland
Tweeduizend jaar oude nagelreinigerBeeld Museum Wierdenland

Nagelreiniger

Vanaf 24 oktober toont het museum ook objecten die momenteel bij Adorp worden opgegraven, zoals een bijzondere fibula van een Romeinse soldaat, een barnstenen kraal en ook iets bizars als een nagelreiniger uit de oudheid (foto). Nieuwe vondsten komen gelijk in het Museum Wierdenland. Wie zich aanmeldt, kan zijn archeologisch geluk beproeven in een paar kuub nauwelijks doorzochte aarde.

“Het echte museum is buiten”, zegt Lydia van Ketel, een van de museumvrijwilligers. Ze voert op aanvraag gasten om de wierde heen, en door het dorpje op de 5,5 meter hoge bult, met als kern een prachtig dertiende-eeuws kerkje. “Van Giffen wilde dat afbreken, om ook daar te graven.” Drie hoeraatjes voor het kerkbestuur dat daar een stokje voor stak. Maar toch benieuwd wat er onder de kerkvloer ligt.

Meer informatie over activiteiten in de Maand van de Geschiedenis: maandvandegeschiedenis.nl

Lees ook:

Museum Sophiahof vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van de Depokkers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden