Demonstratie

Moslims demonstreren in Den Haag tegen verscheuren koran

Deelnemers aan de demonstratie tegen moslimhaat in Den Haag. Beeld ANP
Deelnemers aan de demonstratie tegen moslimhaat in Den Haag.Beeld ANP
ANP

Honderden moslims hebben zondag gedemonstreerd in Den Haag tegen moslimhaat. De demonstranten verzamelden zich op de Koekamp bij Den Haag Centraal na een tocht vanuit de Schilderswijk.

Het protest was georganiseerd door Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Haaglanden (SIORH). Aanleiding is het verscheuren van de koran twee weken geleden bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer door Edwin Wagensveld, voorman van de anti-islambeweging Pegida. De demonstranten beklaagden zich dat Wagensveld zijn gang kon gaan.

Tijdens de manifestatie waren er meerdere sprekers vanuit de Surinaamse, Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Veel demonstranten namen ook een koran mee en hielden die in de lucht. De aanwezige demonstranten zijn het niet eens met het beeld dat geschetst wordt van de koran als haatdragend boek. Voorzitter Abdelsadek Maas van SIORH zei in zijn toespraak dat de koran juist oproept tot rechtvaardigheid en moslims opdraagt om “het slechte met het goede te beantwoorden.”

“Wij, als moslims, kunnen dan ook niet accepteren dat wat ons dierbaar en heilig is, op een provocerende en haatzaaiende wijze wordt aangevallen of bespot”, aldus Maas. Hij vindt dat de koran net zoals de bijbel en de thora gerespecteerd moet worden. De demonstranten willen dat regels worden gehandhaafd en desnoods aangepast om te kunnen optreden tegen acties die beledigend zijn voor de islam.

Lees ook:

Ik mis massale steun voor moslims na de grove belediging in Nederland in Zweden

Publicist Ahlam Benali verbaast zich over de lauwe reactie in Nederland op recente incidenten waarbij de Koran werd verbrand en verscheurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden