Grondwetsschending

Moslimorganisaties willen vervolging Wiersma om schenden grondwet

Dennis Wiersma, minister voor primair- en voortgezet onderwijs. Beeld ANP
Dennis Wiersma, minister voor primair- en voortgezet onderwijs.Beeld ANP

Verschillende moskee-organisaties willen aangifte doen tegen minister Dennis Wiersma van onderwijs. Ze vinden dat hij heeft gehandeld in strijd met de grondwet.

Redactie / ANP

De Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) en enkele andere regionale moskeekoepels stellen dat onderwijsminister Wiersma in strijd met de grondwet heeft gehandeld. Daarbij zou hij zich schuldig gemaakt hebben aan discriminatie bij de uitoefening van zijn ambt, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Het gaat de moskee-organisaties om een aankondiging die Wiersma vorige maand deed. De bewindsman zei dat het voor de onderwijsinspectie mogelijk moet worden om in te grijpen op religieuze weekendscholen als er signalen van misstanden zijn.

Als een van de redenen noemde Wiersma een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019. Daaruit zou blijken dat zeker vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Op verschillende plekken zouden kinderen leren om de Nederlandse ‘ongelovige’ samenleving af te wijzen, en dat homoseksuelen de doodstraf verdienen.

Ongrondwettelijk

Een woordvoerder van Spior zegt dat Wiersma met zijn plan in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging handelt. “Je kan niet met beleidsvoorstellen komen die haaks staan op de grondwet”, zegt de woordvoerder.

Volgens Spior legt Wiersma willens en wetens negatieve adviezen over zijn plan naast zich neer. Vorige week meldde NRC dat de minister ‘informele’ scholen onder toezicht van de onderwijsinspectie wil stellen, maar dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en de inspectie zelf tegen waren. Die ambtenaren wezen Wiersma erop dat de voorstellen hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar, onuitvoerbaar en ongrondwettelijk zijn, aldus NRC.

De moskeebestuurders die per brief laten weten dat ze aangifte willen doen tegen minister Wiersma zeggen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties te vertegenwoordigen.

Lees ook:

Wiersma wil toezicht Inspectie op weekendscholen mogelijk maken

Het moet voor de Inspectie van het Onderwijs mogelijk worden om in te grijpen op weekendscholen als er signalen van misstanden zijn, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden