Michael P.

Moordenaar Anne Faber krijgt vier maanden strafverlaging

Een rechtbanktekening van Michael P. in het gerechtshof in Arnhem tijdens het hoger beroep, vorig jaar.  Beeld ANP
Een rechtbanktekening van Michael P. in het gerechtshof in Arnhem tijdens het hoger beroep, vorig jaar.Beeld ANP

De Hoge Raad heeft dinsdag de gevangenisstraf van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, iets naar beneden bijgesteld.

Kristel van Teeffelen

Vanwege het letsel dat hij opliep tijdens zijn hardhandige arrestatie, krijgt Michael P. vier maanden strafvermindering. De familie van de door P. omgebrachte Anne Faber noemt het ‘een klap in het gezicht’.

De strafvermindering betekent dat P., die in 2017 de jonge Utrechtse vrouw Anne Faber verkrachtte, ontvoerde en om het leven bracht, 27 jaar en 8 maanden de cel in moet. Hij kreeg ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

De Hoge Raad besloot dinsdag anders dan het gerechtshof eerder dat de hardhandige arrestatie reden is tot een lagere straf. Agenten gebruikten geweld, waardoor P. gewond raakte aan zijn schouder. Ook werd er gedreigd met de inzet van een politiehond en is P. als verdachte niet op zijn zwijgrecht gewezen. Politie en het Openbaar Ministerie hoopten hem zo onder druk te zetten dat hij zou vertellen waar Faber was. De vrouw werd op dat moment nog vermist en er werd rekening mee gehouden dat ze nog in leven was.

De Hoge Raad en het hof zijn het erover eens dat de rechten van P. zijn geschonden tijdens zijn arrestatie, en dat er juridisch gezien dus sprake is van een onherstelbaar ‘vormverzuim’. Maar dat het hof oordeelde dat strafvermindering in zo’n geval alleen mogelijk is als ook zijn rechten op een eerlijk proces zijn geschonden, klopt volgens de hoogste rechter van Nederland niet. Ook ander ernstig nadeel voor de verdachte, zoals onnodig toegebracht letsel, kan reden zijn voor compensatie via een lagere straf.

De Hoge Raad vindt deze fout van het hof geen reden om de zaak terug te verwijzen, maar past zelf de straf voor P. naar beneden aan. Het is in het belang van de nabestaanden en de samenleving dat aan deze zaak een einde komt, aldus de Hoge Raad. Met deze beslissing is de veroordeling van P. definitief. De familie van Faber noemt zijn strafvermindering ‘een klap in het gezicht’.

Lees ook

Welke straf is hoog genoeg na onpeilbaar leed?

Michael P. ontvoerde en verkrachtte een jonge vrouw en bracht haar vervolgens om het leven. Bestaat er wel een rechtvaardige straf na zulke gruwelijke delicten?

Michael P. denkt dat hij Anne Faber niet gedood had als hij adequaat behandeld was

De fouten die zijn gemaakt bij de instellingen waar Michael P. (29) verbleef, mogen hem niet benadelen. Volgens zijn advocaten heeft P. het idee dat hij Anne Faber niet had verkracht en gedood als hij adequaat was behandeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden