Straatintimidatie
Moord op Sarah Everard maakt veel los: ‘Het enige wat verandert, is dat vrouwen hun gedrag aanpassen’
De dood van Sarah Everard roept heftige reacties op, ook in Nederland. De gevaren die vrouwen op straat lopen zijn vergelijkbaar in de twee landen.
De gewelddadige dood van Sarah Everard roept in Nederland onmiddellijk de herinnering op aan Anne Faber, die eind 2017 in de buurt van Utrecht werd verkracht en vermoord. “Dit is de onderliggende angst die vrouwen iedere dag voelen”, zegt Lieke Lorea Gaminde, voorzitter van de Stichting Stop Straatintimidatie. “En na een heftig incident als dit laait de discussie over straatintimidatie weer op. Maar het enige wat er verandert, is dat vrouwen hun gedrag aanpassen.”
Uit angst op straat te worden lastiggevallen gaan vrouwen zich anders kleden, nemen andere routes in de hoop dat die veiliger zijn, en spreken af om te bellen als ze veilig thuis zijn gekomen. Intussen, zegt Gaminde, blijft moord bij vrouwen in de top van niet-natuurlijke doodsoorzaken staan.
De stichting die ze leidt zet zich in voor het strafbaar stellen van straatintimidatie. Sinds 2014 al, zegt ze, en het is nog altijd niet geregeld. Er ligt nu wel een wetsvoorstel waarin straatintimidatie strafbaar wordt gesteld. Niet als misdrijf, maar als overtreding. Dat bekent dat de dader ter plekke een boete kan krijgen. Gaminde: “Dat is een belangrijke verandering, want nu is het zo dat vrouwen aangifte moeten gaan doen. In andere landen waar dit al wettelijk is geregeld, zoals Frankrijk, zie je dat er in het eerste jaar al honderden boetes zijn uitgedeeld. Nederland is sloom hiermee.”
90 procent van de vrouwen heeft last van straatintimidatie
De dood van Everard roept ook hier veel reacties op, omdat de Britse situatie herkenbaar is, zegt Laura Adèr, verbonden aan de Nederlandse tak van Fairspace, een organisatie die strijdt voor een veilige openbare ruimte. “Extreme gewelddaden tegen vrouwen komen in Nederland ook voor. En de lichtere vormen van intimidatie doen zich in beide landen even vaak voor. En dat is heel vaak: tegen de 90 procent van de vrouwen heeft te maken met intimidatie op straat.”
Als zo’n extreme geweldsdaad zich voordoet, laait de discussie weer op. Maar intussen verandert er nog weinig, zegt Adèr. “We zien nog geen verbetering in gedrag. We zien gelukkig wel dat steeds meer gemeenten het probleem serieus nemen, en maatregelen ontwikkelen. Wij werken veel met gemeenten samen en merken dat vrouwen meer worden gehoord. Maar uiteindelijk gaat het om een verandering van norm en gedrag. En die zien we nog niet.”
Lees ook:
Britse vrouwen eisen de straten terug, maar de politie grijpt hard in
Een wake voor een vermoorde Britse vrouw is ruw opgebroken door de politie. Dat leidt tot meer protest, ook omdat de verdachte een agent is.