Excuses

Monument voor Srebrenica-slachtoffers komt in Den Haag

Deelnemers komen aan voor de jaarlijkse Srebrenica-herdenking op het Malieveld, 11-07-2022 Beeld ANP
Deelnemers komen aan voor de jaarlijkse Srebrenica-herdenking op het Malieveld, 11-07-2022Beeld ANP

In Den Haag komt een monument voor de slachtoffers van de genocide in Srebrenica.

ANP

De Haagse wethouder en oud-Dutchbatter Anne Mulder heeft dat maandag bekendgemaakt in zijn toespraak tijdens de herdenking van de volkerenmoord op het Malieveld. Een locatie vertelde hij er nog niet bij.

Volgens de Haagse wethouder maakt Srebrenica deel uit van de geschiedenis van Nederland en moet er daarom een monument komen in Den Haag. “Een monument dat herinnert aan de ruim achtduizend slachtoffers die na de val van de enclave in koelen bloede en met voorbedachten rade zijn vermoord. En komende generaties politici en bestuurders er ook toe maant om in de toekomst humanitaire interventies zo op te zetten dat zij werkelijk kans van slagen hebben.”

In zijn toespraak vertelde Mulder verder dat hij zich bewust is van de gevoeligheid van oud-Dutchbatters bij de herdenking.

De herdenking was dit jaar extra bijzonder door de langverwachte excuses van de Nederlandse regering aan de nabestaanden van de genocide. Minister van Defensie Kajsa Ollongren deed dat in een toespraak tijdens de jaarlijkse herdenking in Bosnië en Herzegovina.

Lees ook:
Nederland zegt ‘sorry’ tegen nabestaanden van slachtoffers Srebrenica

Minister Ollongren heeft 27 jaar na de massamoord in Srebrenica excuses aangeboden namens Nederland aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden