Marengo-proces

Monsterproces Marengo van start: T. had ‘vooralsnog niks te melden’

Een helikopter van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid van de politie bij de extra beveiligde gerechtsbunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces. Beeld ANP
Een helikopter van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid van de politie bij de extra beveiligde gerechtsbunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces.Beeld ANP

Drie jaar geleden begon de zaak met twee verdachten en een klein dossier. Inmiddels is Marengo een monsterproces. Maandag begon de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de vermeende criminele organisatie van hoofdverdachte Ridouan T.

Isabel Baneke

Met sirenes, zwaarbewapende agenten en zelfs helikopters werd hun komst aangekondigd. Beurtelings arriveerden de zestien verdachten bij de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam Nieuw-West, waar maandag de inhoudelijke behandeling van strafproces Marengo begon. Voor het eerst nam ook sleutelfiguur Ridouan T. plaats in het beklaagdenbankje. Het Openbaar Ministerie ziet hem als het hoofd van de criminele organisatie waartoe de anderen zouden behoren.

T., gehuld in een zwart donsjack en met kort geschoren haren, had over de waslijst van verdenkingen tegen hem ‘vooralsnog niks te melden’. Ook de meeste andere verdachten reageerden afwijzend op het verzoek van de rechtbank een eerste reactie te geven op de beschuldigingen van justitie. Ze ontkenden, of zeiden bezwaar te hebben tegen het opnemen van hun stem.

In totaal staan zeventien verdachten terecht in monsterproces Marengo. De zeventiende, de vermeende rechterhand van T., wacht in Colombia op zijn uitlevering. De mannen worden vervolgd omdat zij tussen september 2015 en begin 2017 betrokken zouden zijn geweest bij zes liquidaties. Zo werd in 2016 Samir Erraghib om het leven gebracht, terwijl zijn 7-jarige dochter naast hem in de auto zat.

Onmisbare schakels

Behalve van daadwerkelijke moorden verdenkt justitie T. en de anderen onder meer van vier moordpogingen, voorbereidingshandelingen voor liquidaties en een poging tot het veroorzaken van een explosie. Iedere verdachte had een andere rol binnen de criminele organisatie, zei de officier van justitie in de rechtszaal. De een ritselde vluchtauto’s of telefoons, anderen waren zogeheten ‘spotters’, die de bewegingen van doelwitten nauwgezet in kaart brachten. “Ze waren allemaal onmisbare schakels.”

Eén verdachte was maandag opvallend spraakzaam: kroongetuige Nabil B. Hij besloot in 2017 over te lopen naar justitie nadat een voormalige buurjongen van hem per abuis was vermoord. Zowel B.’s broer als advocaat Derk Wiersum zijn sindsdien omgebracht. Die vermoedelijke wraakmoorden vallen buiten het strafproces Marengo, de verdachten van die liquidaties worden apart berecht.

B. verklaarde maandag vanuit een afgeschermde cabine. In een razend tempo en zijn woorden soms inslikkend verklaarde de kroongetuige dat hij de auto voor de vergismoord had geregeld, en zich nadien klem gezet voelde tussen T. en de nabestaanden van zijn buurjongen, ‘een familie met een reputatie’. Hij zag geen andere mogelijkheid dan oversteken naar justitie.

Kluisverklaringen

B. heeft inmiddels 41 zogeheten ‘kluisverklaringen’ afgelegd, die samen met ontsleutelde chatberichten het belangrijkste bewijs vormen tegen de criminele organisatie van Ridouan T. Komt de kroongetuige de gemaakte afspraken na, dan heeft het OM hem 12 in plaats van 24 jaar celstraf beloofd.

Naast de rechters mocht ook hoofdverdachte T. de kroongetuige maandag bevragen. “Hoe komt hij erbij dat hij bij een organisatie of een club hoort?”, sneerde hij naar zijn medeverdachte. “Heeft hij wel eens persoonlijk contact gehad met de verdachten die hier zitten? Naar mijn idee lijdt hij aan grootheidswaanzin.”

B. erkende geen directe opdrachten van T. te hebben gekregen. Maar volgens de kroongetuige was het duidelijk van wie de bevelen kwamen, iets wat ook het dossier zou demonstreren. T. reageerde boos. “Ik heb geen vragen meer aan deze pathologische leugenaar.” In april staan nieuwe zittingsdagen gepland.

Lees ook:

Rechtbank stelt Marengo-proces uit vanwege corona

De inhoudelijke behandeling van het liquidatieproces Marengo wordt uitgesteld. Vanwege de huidige coronacrisis vindt de rechtbank Amsterdam het niet verantwoord om zo’n groot proces, met veel betrokkenen, nu door te laten gaan.

‘Het Marengo-proces gaat over liquidaties, maar ook over de verdediging van de rechtsstaat’

De emoties liepen hoog op tijdens de zittingen van het Marengo-proces. In de liquidatiezaak staan het OM en de advocaten van de verdachten lijnrecht tegenover elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden