Middelbare scholenMondkapjes

Mondkapjesplicht op school in Assen

Een leerling heeft als grap een wit pak aangetrokken en een mondkapje op ter bescherming tegen het corona virus op het CSG Willem van Oranje in Hoeksche Waard.
 Beeld Arie Kievit
Een leerling heeft als grap een wit pak aangetrokken en een mondkapje op ter bescherming tegen het corona virus op het CSG Willem van Oranje in Hoeksche Waard.Beeld Arie Kievit

Een school in Assen stelt maandag mondkapjes vanaf de vierde klas verplicht. Meer scholen overwegen mondkapjes, maar een plicht gaat wel ver.

Laura van Baars

Op middelbare school CS Vincent van Gogh in Assen moeten maandag alle leerlingen vanaf de vierde klas verplicht een mondkapje dragen. Dit geldt ook voor de leraren en medewerkers, meldt de school in een brief aan de ouders. Het Vincent van Gogh is voor zover bekend de eerste school die een mondkapjesplicht instelt. Voor de vakantie was het gebruik van mondkapjes steeds een kwestie van de persoonlijke keuze van docent of leerling.

Meer schoolbesturen overwegen het gebruik van mondkapjes. In Amsterdam kondigde de Vinse School al aan leerlingen mogelijk te gaan vragen mondkapjes te dragen. Ook op het Calandlyceum is dit een mogelijkheid. Directeur Wendelien Hoedemaker: “Wij zorgen ervoor dat leerlingen en medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Bij de praktische vakken mogen docenten dichterbij komen. Ze kunnen dan een mondkapje of gezichtsscherm gebruiken en de leerling verzoeken ook een mondkapje te dragen.” Ook op andere scholen in Groningen en Drenthe zijn kapjes aanwezig. Het Carmelcollege in Emmen stelt ze volgens rector Louwien Eising in het Dagblad van het Noorden beschikbaar aan “iedereen die zich er veiliger bij voelt.”

Zij gaat peilen hoeveel draagvlak er onder ouders is voor mondkapjes

Informatiepunt Ouders & Onderwijs gaat peilen hoeveel draagvlak er onder ouders is voor mondkapjes. De Utrechtse epidemioloog Patricia Bruijning zegt zich bij de toenemende zorgen over de besmettelijkheid van tieners best te kunnen voorstellen dat leerlingen een mondkapje opzetten als zij door de gangen lopen.

Begin deze week meldde vakorganisatie Leraren in Actie dat leraren het niet zien zitten dat scholen weer opengaan zonder dat er mondkapjes worden gedragen. In Duitsland is het al zover. Op scholen in Noord-Rijnland-Westfalen dragen kinderen verplicht gezichtsmaskers op school. Op Nederlandse scholen is dit tot dusver nog een vrije keuze.

De vraag komt op of kinderen er wel goed gebruik van kunnen maken

Hoewel de belangstelling voor het mondkapje toeneemt, is de verplichting op de CS Vincent van Gogh opmerkelijk. “Je komt dan terecht in dezelfde discussie over mondkapjes die in de hele samenleving wordt gevoerd”, zegt een woordvoerder van de koepel van middelbare scholen. Er zijn nog veel vragen: over de doelmatigheid van mondkapjes, of kinderen er wel goed gebruik van maken, wat goed gebruik eigenlijk is en of zo’n kapje juridisch verplicht mag worden.

De mondkapjesplicht op de Assense school geldt in beginsel voor twee weken en is vooral gericht op vakantiegangers. “Dit in verband met de incubatietijd die het virus kan hebben. Als dan blijkt dat het aantal besmettingen in Drenthe onverminderd laag blijft, willen we de maatregel weer schrappen”, licht de school toe aan RTV Drenthe.

Lees ook:

Stel mondkapjes verplicht anders dreigt het uit de hand te lopen

Bij twijfel niet doen, dat uitgangspunt is niet aan de orde nu er een pandemie heerst, schrijft Jacques Hutten. Hij pleit ervoor het dragen van een mondkapje toch maar verplicht te stellen.

Drinken, eten, niezen: het valt niet mee, met zo’n mondkapje

Sinds vandaag is het dragen van een mondkapje verplicht op sommige plekken in Nederland. Zoals hier in de Markthal te Rotterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden