Mogelijke ontvangstlocatie voor asielzoekers in Alkmaar

Honderden asielzoekers sliepen vorig jaar buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld ANP
Honderden asielzoekers sliepen vorig jaar buiten voor de poort bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld ANP

Alkmaar stelt een oud kantoor ter beschikking als zogeheten ontvangstlocatie voor asielzoekers. Het zou het derde centrum van Nederland zijn, naast Ter Apel en Budel.

Merijn van Nuland

Nieuwe asielzoekers worden in de nabije toekomst mogelijk opgevangen in een oud belastingkantoor in Alkmaar. De gemeente stelt het gebouw ter beschikking als een centrale ontvangstlocatie (COL) voor 250 mensen. Dat is een reguliere plek waar mensen naartoe gaan nadat ze zich in Ter Apel hebben aangemeld.

Derde centrum van Nederland

Nederland heeft op dit moment twee van zulke centrale ontvangstlocaties, in Ter Apel zelf en in het Brabantse Budel. Mocht de Alkmaarse gemeenteraad op 20 februari met het plan instemmen, dan komt er in Alkmaar nog een locatie bij. Dat zou de doorstroming in de asielketen ten goede komen.

In de ontvangstcentra krijgen asielzoekers onder meer een identiteitscheck, een intake van de immigratiedienst en een gezondheidscheck. “Als de raad het een goed idee vindt, gaan we met de buurt, bedrijven en andere organisaties in gesprek”, zei de gemeente Alkmaar vrijdagmiddag.

Eerdere poging liep stuk

Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) reageert vrijdagavond verheugd op het nieuws. “Ik ben echt ontzettend blij dat het college van Alkmaar dit aan de gemeenteraad voorstelt”, zegt de VVD’er op Twitter. “Dit kan de opvang in Nederland ontzettend helpen.” De staatssecretaris deed eerder een poging om een ontvangstlocaties te openen bij Bant in de Noordoostpolder. Dat voornemen liep echter stuk door de grote weerstand onder bewoners.

De crisis in de asielopvang blijft de komende maanden onverminderd groot, of dreigt zelfs nog groter te worden. Dit jaar doen mogelijk 45.000 vreemdelingen een eerste asielaanvraag in Nederland, blijkt uit de nieuwste prognoses. Dat zijn er meer dan in 2015, de meest recente piek in asielaanvragen. Dat drukt niet alleen stevig op de asielopvang, maar ook op de sociale woningvoorraad.

Lees ook:

Kunnen we een nieuwe asielcrisis voorkomen?

Volgens de prognoses doen dit jaar meer mensen een asielaanvraag in Nederland dan in piekjaar 2015. En dus rijst de vraag: schaffen wir das?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden