Twee jaar na aangifte

Mogelijk strafbaar gesjoemel met stikstofcijfers vliegveld Lelystad, OM doet onderzoek

De stikstofuitstoot van Lelystad Airport is te laag geschat, al dan niet met opzet.  Beeld ANP
De stikstofuitstoot van Lelystad Airport is te laag geschat, al dan niet met opzet.Beeld ANP

Werden de stikstofcijfers van Lelystad Airport bewust verdraaid? Het Openbaar Ministerie gaat dat onderzoeken.

Redactie Trouw

Het Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar ambtenaren die hebben berekend hoeveel stikstof Lelystad Airport zal uitstoten als het vliegveld opengaat. Onderzocht wordt of is gesjoemeld met de cijfers, bevestigt een woordvoerder van het OM.

Dat Lelystad Airport veel meer stikstof zal uitstoten dan berekend was, stond al vast. Voor minister Christianne van der Wal (natuur en stikstof) was dat in maart van dit jaar al reden om het vliegveld niet de natuurvergunning te geven die het nodig heeft om open te kunnen.

Actiegroepen: geen sprake van vergissing

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) vermoedt dat er geen sprake was van vergissingen door het ministerie, maar dat feiten en cijfers met opzet verdraaid zijn of achtergehouden. De voorspelde stikstofdepositie moest zo laag lijken dat het vliegveld geen natuurvergunning nodig had. Vanwege dit vermoeden deed SATL aangifte bij het OM, twee jaar geleden al.

Tot woede van de Schiphol Groep trouwens, eigenaar van Lelystad Airport. “De integriteit van collega’s, de overheid en onafhankelijke experts wordt hiermee ernstig in twijfel getrokken”, reageerde Schiphol destijds. “Dat vinden wij onacceptabel.”

Maar het OM ziet nu kennelijk genoeg reden om daadwerkelijk onderzoek te doen. Schiphol zegt nu dat onderzoek “met vertrouwen tegemoet te zien.”

Lees ook:

Stikstofsommen Lelystad Airport deugen niet, opening raakt verder uit zicht

De Schiphol Groep is kwaad, actiegroepen zien zich in hun gelijk bevestigd: Lelystad Airport krijgt nog geen natuurvergunning.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden