De natuur nodigt kinderen uit om vragen te stellen. Beeld Kees van de Veen
De natuur nodigt kinderen uit om vragen te stellen.Beeld Kees van de Veen

Kinderfilosofie

Moet je dinosaurussen terugkweken, en kun je verliefd worden op een steen?

Het weer is er niet echt naar, maar je zult toch even naar buiten moeten. Neem dan meteen je kinderen mee. Om te filosoferen.

De maand van de filosofie heeft als thema ‘de natuur was hier’, en daar sluit de allereerste week van de kinderfilosofie bij aan. Die begint vandaag.

Wat filosoferen is? Kinderen geven er op de site weekvandekinderfilosofie.nl zelf antwoord op. Luce (13): je leert niet over “wat mensen denken, maar hoe ze denken”. Het is, zegt Julie (8), nadenken en antwoorden vinden, luisteren, “en dan merken dat je het ook op een andere manier kunt bekijken”. De conclusie is steeds een tussenstand, het laatste antwoord is er niet.

Kun je verliefd worden op een steen?

Maar de goede vraag wel. Meer zelfs. Om er wat te noemen, als je door de duinen struint, tussen de bomen doolt of op je rug op je balkon ligt: ‘ Wat is natuur? Is de natuur altijd goed? Zijn mensen ook natuur? Kun je verliefd worden op een steen? En praten met een plant?’

Het wandelen buiten wordt heel anders dan wanneer je eetbare planten gaat zoeken, of zes soorten trekvogels wilt spotten. Kinderen, waarschuwt een ervaringsdeskundige, ‘zijn in staat om ongemakkelijke vragen te stellen’.

Zoals over dieren die je niet meer ziet, de dinosaurussen. Moet je die terugkweken? En hoe erg is het als dieren uitsterven – kies zelf welke diersoort wel weg mag. Natuurlijk draait het om het denken erover. De vraag komt trouwens uit Trouws Filosofisch Elftal, een tijdje geleden opgeworpen door een professor. Hij kwam er in debat met een andere hooggeleerde niet uit. Zulke vragen kun je beter overlaten aan kinderen.

Lees ook:

‘We moeten de pas inhouden. Met vliegen, reizen, wonen, vervuilen, kinderen krijgen, industrie. Overal’

Tijdens de Maand van de Filosofie, met als thema: ‘De natuur was hier’, wandelt Trouw buiten. Deze aflevering: dierenrechtenfilosoof, schrijver en Trouwcolumnist Eva Meijer (1980) gaat naar Het Twiske in Noord-Holland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden