Uitspraak

Moeder ‘Sloterplasbaby’ vrijgesproken

In juni 2017 liet de politie op het graf van in juni 2016 gevonden baby bij de Amsterdamse Sloterplas een oproep achter aan de moeder, die op dat moment nog onbekend was. Op het geplastificeerde A4'tje vraagt de politie de moeder om contact op te nemen. Zij werd later gevonden via een DNA-match. Beeld ANP

De moeder van de ‘Sloterplasbaby’ hoeft niet de cel in. Volgens de rechter zijn er onvoldoende bewijzen dat de vrouw de dood van haar kindje opzettelijk wilde verbergen.

De 27-jarige moeder die haar pasgeboren baby in een sporttas achterliet aan de Sloterplas in Amsterdam, is gisteren door de rechter vrijgesproken. Het jongetje werd op 8 juni 2016 gevonden door een toevallige voorbijganger, maar het duurde twee jaar voordat de vader en moeder via DNA-onderzoek konden worden opgespoord.

Aanvankelijk werd de vrouw verdacht van het doden van haar kind, maar door de vergaande staat van ontbinding kon de lijkschouwer niet vaststellen of de baby in de baarmoeder of na de geboorte is overleden. Toch eiste het Openbaar Ministerie vijftien maanden cel wegens het ‘achteloos dumpen’ van haar zoon.

Daar gaat de rechter in Amsterdam niet in mee. Volgens hem zijn er te veel zaken onduidelijk gebleven en kan er niet hard worden gemaakt dat de moeder ook echt de intentie had om de dood of het dood geboren worden te verbergen. Zelf beweerde ze dat ze de baby vlakbij een fietspad had neergelegd zodat het dode kindje makkelijk te vinden was en een begrafenis kon krijgen. Daarnaast stond de tas ook open, met het gezichtje zichtbaar. ‘‘Wat de vrouw gedaan heeft is erg verontrustend en verdrietig, maar niet strafbaar’’, vond de rechter.

De vrouw was bang dat de buitenwereld te weten zou komen dat ze zwanger was geraakt. Ze vreesde de schande die dat haar en haar familie zou kunnen opleveren en ook de reactie van de vader van het kind. De zaak veroorzaakte veel maatschappelijke ophef. 

Lees ook:

Moeder van dode ‘Sloterplasbaby’ onder een doek voor de rechter

Het OM eiste afgelopen september vijftien maanden cel tegen de moeder die haar doodgeboren kindje bij de Amsterdamse Sloterplas neerlegde.

Politie zoekt verbeten door naar moeder ‘Sloterplasbaby’

Met een opvallende verbetenheid ging de politie in 2017 door met het onderzoek naar de gevonden dode baby.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden